Έγγραφο του ΣΔΥΑ προς την Προϊσταμένη του ποινικού τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών

Προς Την Προϊσταμένη του Τμήματος της Ανάκρισης του Πρωτοδικείου Αθηνών, κ. Νίκη Πουρνάρα

Κοινοποίηση:

  1. κα. Πρόεδρο του Αρείου Πάγου
  2. κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
  3. κα. Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών
  4. κ. Προϊστάμενο Διεύθυνσης της Γραμματείας του Πρωτοδικείου Αθηνών

Κυρία Προϊσταμένη,

Όπως γνωρίζετε, από τις 11-2-2021 και μέχρι την 1-3-2021, κρίθηκε από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές ότι η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων από την επιδημία του κορονοϊού Covid19 και ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία της υγείας των πολιτών και την αποφυγή της επέκτασης του ιού.

Για την θετική έκβαση στην καταπολέμηση της πανδημίας, περιορίστηκε αυστηρά η μετακίνηση των πολιτών και εξειδικεύτηκε η λειτουργία των δημοσίου τομέα, ως προς τον τρόπο και τα αντικείμενα των παρεχομένων υπηρεσιών, για το ανωτέρω χρονικό διάστημα.

Σε ότι αφορά τις Δικαστικές Υπηρεσίες, των οποίων η λειτουργία ανεστάλη, καθορίζεται από την σχετική Κ.Υ.Α. η διεξαγωγή συγκεκριμένων εργασιών.

Περαιτέρω, προβλέπεται η μεγαλύτερη δυνατή αύξηση της απομακρυσμένης εργασίας και η εκ περιτροπής προσέλευση του απαραίτητου αριθμού εργαζομένων, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των υπηρεσιών, όπως έχουν προσδιοριστεί. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί ο μεγάλος συνωστισμός εντός των υπηρεσιών, αλλά και η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα οποία θεωρούνται από τους ειδικούς ως χώροι με την μεγαλύτερη επικινδυνότητα για την μετάδοση του ιού.

Για τον σχεδιασμό της προβλεπόμενης λειτουργίας των υπηρεσιών το κρίσιμο αυτό διάστημα, καταρτίζεται συγκεκριμένο πλάνο από την Διοίκηση της κάθε υπηρεσίας, μετά από προτάσεις των Προϊσταμένων των Τμημάτων. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις υπηρεσίες, μη εξαιρουμένων και των Ανωτάτων Δικαστικών Υπηρεσιών της χώρας, του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Δυστυχώς, όπως διαπιστώσαμε, αυτό δεν εφαρμόζεται μόνο στο Τμήμα της Ανάκρισης του Πρωτοδικείου Αθηνών. Σύμφωνα με την πρόταση που εσείς υποβάλλατε προς την Διοίκηση του Πρωτοδικείου, κρίνετε πως είναι απαραίτητη η καθημερινή προσέλευση όλων των Δικαστικών Υπαλλήλων που υπηρετούν στο Τμήμα που προΐσταστε.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα κατά την πρώτη εβδομάδα της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων να μην εφαρμόζονται στο Τμήμα της Ανάκρισης τα προβλεπόμενα μέτρα που εφαρμόζονται στα υπόλοιπα Τμήματα του Πρωτοδικείου Αθηνών, αλλά και στις άλλες Δικαστικές Υπηρεσίες.

Και  αυτό  παρότι ο Πρόεδρος του  Ποινικού Τμήματος,  κ. Κωνσταντίνος Αλεξίου, σε έγγραφό του περιγράφει επακριβώς  τι θα διεκπεραιώνεται από το Τμήμα της  Ανάκρισης για το διάστημα της αναστολής της λειτουργία των δικαστηρίων (αυτόφωρες συνοδείες, δικογραφίες  αγνώστων  δραστών, δικογραφίες  με προσωρινά κρατούμενους,  ανακριτικές πράξεις στις οποίες δεν χρειάζεται η δια ζώσης σύμπραξη ετέρων προσώπων, παλιές δικογραφίες, για τις οποίες υπάρχει κίνδυνος παραγραφής και η διαδικασία των Δικαστικών Συμβουλίων).

Στο εν λόγω Τμήμα υπηρετούν 60 Δικαστικοί Υπάλληλοι και οι 8 έως 10 από αυτούς κάνουν χρήση της προβλεπόμενης από το νόμο, άδειας ειδικού σκοπού. Κατά συνέπεια, εσείς  κρίνετε, αβάσιμα και αναιτιολόγητα κατά την άποψή μας, ότι όλοι οι υπόλοιποι υπάλληλοι, περίπου 50, είναι απαραίτητο να προσέρχονται καθημερινά στην υπηρεσία παρά την αναστολή και τα μέτρα προστασίας που έχουν ανακοινωθεί.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να τονίσουμε ότι λόγω της ιδιαιτερότητας του αντικειμένου εργασίας της Ανάκρισης, όπου υπάρχει στενή συνεργασία και επικοινωνία Ανακριτή και Γραμματέα, όλοι οι συνάδελφοι έχουν δηλώσει ότι θα είναι στη διάθεση του Ανακριτή, όταν τους ζητηθεί, κατά το χρονικό διάστημα που θα ισχύουν τα έκτακτα μέτρα.

Τέλος, διερωτόμαστε τι άλλαξε από τον Μάρτιο του 2020, που είχαμε αντίστοιχα υγειονομικά μέτρα, τα οποία εφαρμόστηκαν και στο Τμήμα της Ανάκρισης, όπως και στα άλλα Τμήματα και στις άλλες Υπηρεσίες. Σας θυμίζουμε ότι και τότε Προϊσταμένη του Τμήματος ήσασταν εσείς.

Σημειώνουμε επίσης ότι:

  • Ως Προϊσταμένη του Τμήματος της Ανάκρισης δεν κάνατε καμιά συνεννόηση και κανέναν διάλογο με τους υπαλλήλους του τμήματός σας για το συγκεκριμένο θέμα, παρότι σας ζητήθηκε.
  • Αρνηθήκατε τις προτάσεις του Δ.Σ. του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, όπως διατυπώθηκαν προφορικά.
  • Δεν προσήλθατε, αν και κληθήκατε, στην συνάντηση που πραγματοποίησε ο ΣΔΥΑ την Παρασκευή 19-2-2021, στην οποία συμμετείχε ο Διευθυντής της Γραμματείας του Πρωτοδικείου Αθηνών και εκπρόσωποι των Γραμματέων του Τμήματος της Ανάκρισης, με σκοπό την ανεύρεση κάποιας λύσης.
  • Υποστηρίζετε ότι η Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών έδωσε εντολή να προσέρχονται όλοι οι υπάλληλοι της Ανάκρισης καθημερινά, κάτι που διέψευσε η ίδια η Πρόεδρος στην συνάντηση με μέλη του Δ.Σ. του ΣΔΥΑ.
  • Προφανώς δεν μπορεί να αποτελεί επιχείρημα η δήλωση που κάνετε “εγώ έρχομαι κάθε μέρα…” διότι αυτό ισχύει για τους Διευθυντές και τους Τμηματάρχες όλων των Υπηρεσιών.

Για τους ανωτέρω λόγους

Το Δ.Σ. του ΣΔΥΑ μετά από την έκτακτη συνεδρίασή του στις 19-2-2021,

Σας καλεί να επανεξετάσετε την θέση σας και την εισήγησή σας προς την Διοίκηση, αφού προηγουμένως έρθετε σε συνεννόηση με τους υπαλλήλους του Τμήματός σας, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται τόσο η ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας όσο και η τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας των εργαζομένων.

Για το Δ.Σ.

          Ο Πρόεδρος                                                                       Η Γεν.  Γραμματέας

Σωτήρης  Τριπολιτσιώτης                                                            Πανωραία   Τέγα

–  Επισυνάπτεται σχετικό έγγραφο της Προέδρου του Αρείου Πάγου.

Επισυνάπτεται η με αριθμό πρωτοκόλλου 2876/9-11-2020 Ανακοίνωση της κας προέδρου του Αρείου Πάγου, σχετικά με την λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού, για την λειτουργία της υπηρεσίας, στην οποία παραπέμπει και η αντίστοιχη νεώτερη Ανακοίνωση της 11ης Φεβρουαρίου 2021.

Στην Ανακοίνωση αυτή αναφέρεται ότι “Η Γραμματεία του Αρείου Πάγου σε όλα τα τμήματα θα λειτουργεί με μειωμένο προσωπικό”

2876-2020 ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Δείτε το έγγραφο σε μορφή .docx