Έγγραφο του ΣΔΥΑ προς τον Πρόεδρο του ΔΣΑ

Έγγραφο του ΣΔΥΑ προς τον Πρόεδρο του ΔΣΑ

Προς Τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτριο Βερβεσό

      Κοινοποίηση :  

 1. κ. Υπουργό Δικαιοσύνης
 2. κ. Υφυπουργό Δικαιοσύνης
 3. κ. Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Δικαιοσύνης
 4. κ. Πρόεδρο του Αρείου Πάγου
 5. κ. Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης

του Ειρηνοδικείου Αθηνών

 1. κ. Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
 2. κ. Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
 3. Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Κύριε Πρόεδρε,

Στις 18-5-2020, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο γραφείο της προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Ειρηνοδικείου Αθηνών κ. Ελένης Ζαχαριάδου, με θέμα την σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών του Ειρηνοδικείου.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι, Αικατερίνη Μπιτζιλέκη, μέλος του Τριμελούς Συμβουλίου, Γεώργιος Αλιφέρης, Διευθυντής της Γραμματείας, Σωτήρης Τριπολιτσιώτης, πρόεδρος του ΣΔΥΑ, Λαυρέντης Μπερσμέρτης, μέλος του Δ. Σ. της ΟΔΥΕ και Μαρινέττα Γούναρη, Ταμίας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Η συζήτηση έγινε στη βάση της τελευταίας ΚΥΑ των Υπουργών Δικαιοσύνης και Υγείας για την επαναλειτουργία των Δικαστικών Υπηρεσιών, με όρους ασφάλειας και προστασίας της υγείας όλων των υπηρετούντων στο χώρο της Δικαιοσύνης (Δικαστών, Δικαστικών Υπαλλήλων και Δικηγόρων) αλλά και των πολιτών, θέμα που και εσείς στις συναντήσεις μας αλλά και σε δημόσιες τοποθετήσεις σας έχετε θέσει σε υψηλή προτεραιότητα.

Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι το Ειρηνοδικείο Αθηνών, εκτός από το γενικότερο πρόβλημα του κινδύνου από τον κορονοϊό και της καθυστέρησης των μέτρων ασφαλείας, από πλευράς του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως π.χ. η τοποθέτηση προστατευτικών plexiglass, αντιμετωπίζει και ένα επιπρόσθετο πρόβλημα μετά την πυρκαγιά της 9ης Μαρτίου 2020 που έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές οι οποίες δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμα. Επιπλέον δε σε μεγάλο μέρος του Ειρηνοδικείου υπάρχει μια δυσάρεστη και αποπνιχτική οσμή που προκαλεί δυσφορία στην αναπνοή. Για τον λόγο αυτό η Διοίκηση του Ειρηνοδικείου ζήτησε στις 17-3-2020, εγγράφως, την πραγματοποίηση ελέγχου του ατμοσφαιρικού αέρα από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος” αλλά πήρε αρνητική απάντηση λόγω της υπολειτουργίας των υπηρεσιών. Ο ΣΔΥΑ επανήλθε χθες με νέο αίτημα και έχουμε ήδη πάρει την διαβεβαίωση ότι θα πραγματοποιηθούν μετρήσεις τις επόμενες μέρες, αναλαμβάνοντας από κοινού, με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας, το κόστος (1.610 € πλέον ΦΠΑ)  και θα έχουμε σύντομα σχετικό πόρισμα.

Με αυτά τα δεδομένα η Διοίκηση, όπως έχει την υποχρέωση από την ΚΥΑ, αφού  έλαβε υπόψη της και τις προτάσεις των συνδικαλιστικών φορέων, Δικαστικών Υπαλλήλων και Δικηγόρων αποφάσισε την σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών και μας ενημέρωσε ότι :

 • Εντός των επόμενων δέκα ημερών θα έχουν τοποθετηθεί plexiglass στα γραφεία που χρειάζεται.
 • Την Πέμπτη 21-5-2020 θα ξεκινήσει το σκανάρισμα των αποφάσεων που έχουν δημοσιευτεί από 9-3-2020 και μετά και θα είναι στην διάθεση των δικηγόρων, ηλεκρονικά με ψηφιακή υπογραφή, μέχρι το τέλος του Μαΐου.
 • Έγινε προσπάθεια για την ανεύρεση χώρου για την θεώρηση του γνησίου της υπογραφής για συναινετικά διαζύγια και από 20-5-2020 θα γίνεται στον γραφείο 183 του 1ου ορόφου. Ο χώρος αυτός χρησιμοποιείτο από τον Δημόσιο Κατήγορο του Πταισματοδικείου Αθηνών και παραδόθηκε στο Ειρηνοδικείο το μεσημέρι της Δευτέρας 18-5-2020.
 • Από 19-5-2020 γίνεται κατάθεση δικογράφων με συγκεκριμένο τρόπο, παραλαμβάνονται από Δικαστικό Υπάλληλο και μετά από τέσσερις ημέρες χορηγούνται τα αντίγραφα, με τον περιορισμό που έχει συμφωνηθεί για την προσέλευση (τελευταίος αριθμός του γραμματίου προείσπραξης).
 • Από 20-5-2020 και με έναν αντίστοιχο τρόπο, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, θα χορηγούνται σε πρώτη φάση απόγραφα Διαταγών Πληρωμής και στο τμήμα Αρχείου θα γίνεται κατάθεση Ενδίκων Μέσων και ιδρυτικών πράξεων Ενώσεων, Συνεταιρισμών κλ.π.
 • Τέλος αναμένεται η έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για να προχωρήσει ο οίκοθεν επαναπροσδιορισμός των υποθέσεων που ματαιώθηκαν από τις 9-3-2020 και μετά.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι το Ειρηνοδικείο Αθηνών έχει αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν (δεν είναι δική του ευθύνη οι καθυστερήσεις από την πλευρά του υπουργείου) και μια σειρά από πρωτοβουλίες ώστε να επαναλειτουργήσει όλες τις διαδικασίες σταδιακά και με ασφάλεια.

Κατά συνέπεια θεωρούμε αβάσιμη την κριτική για καθυστερήσεις που ασκήθηκε με την από 18-5-2020 ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Για το Δ.Σ.

         Ο Πρόεδρος                                 Η Γεν.  Γραμματέας

Σωτήρης Τριπολιτσιώτης                Πανωραία  Τέγα

Δείτε το έγγραφο σε μορφή .docx