Αθήνα 12-7-2013

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Στις 4-7-2013 το Προεδρείο του ΣΔΥΑ συναντήθηκε με το νέο Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Νικολάου Κανελλόπουλου.

Θέσαμε υπόψιν τους, για μια ακόμα φορά, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δικαστικές Υπηρεσίες της Αθήνας με έμφαση στο θέμα της έλλειψης προσωπικού.

Ζητήσαμε την εξάντληση του πίνακα των επιτυχόντων του διαγωνισμού του 2009 (μέσω ΑΣΕΠ) και την περαιτέρω ενίσχυση των Δικαστικών Υπηρεσιών από το επόμενο στάδιο κινητικότητας, με ικανό αριθμό μονίμων υπαλλήλων. Για το θέμα αυτό αναλάβαμε την υποχρέωση να αποστείλουμε αναλυτικούς πίνακες με τις σημερινές πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό όλων των δικαστικών υπηρεσιών της Αθήνας (των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων). Αυτό θα πραγματοποιηθεί εντός του επόμενου 10ημέρου, αφού προηγουμένως έρθουμε σε συνεννόηση με τις Διοικήσεις όλων των υπηρεσιών.

Ζητήσαμε την κατάργηση της διάταξης του άρθρου 9 του Ν. 4055/2012 με το οποίο τροποποιήθηκε το άρθρο 270 του Κ.Πολ.Δ., όπως ακριβώς το ζητά και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και ενημερώσαμε για το πρόβλημα που έχει προκύψει κυρίως στο Πρωτοδικείο Αθηνών, σχετικά με την ερμηνεία που δίνεται για την παρουσία του Γραμματέα στην έδρα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου.

Θέσαμε εκ νέου το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στο Τμήμα Πειστηρίων του Πρωτοδικείου Αθηνών, που στεγάζεται στο υπόγειο του Εφετείου, καθώς μετά από την πρόσφατη πτώση των ντέξιον από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Θυμίζουμε ότι με την προηγούμενη Διοίκηση του Υπουργείου είχε συμφωνηθεί η επέκταση του χώρου και είχε ανατεθεί η υπόθεση της μελέτης και της κατασκευής στην «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ», αλλά από τότε δεν έχει γίνει απολύτως καμία ενέργεια.

Συζητήσαμε για τα προβλήματα λειτουργίας των Ειρηνοδικείων, μετά από τη πρόσφατη μεταφορά αρμοδιότητας. Στο θέμα αυτό φαίνεται ότι ολοκληρώνεται σταδιακά στο Ειρηνοδικείο Αθηνών το πρόγραμμα μηχανοργάνωσης της Εκουσίας, το οποίο θα επεκταθεί και θα εφαρμοστεί σε όλα τα Ειρηνοδικεία της χώρας. Σχετικά με τη διπλή έκδοση πιστοποιητικών διαθηκών από Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, που χειρίζεται το θέμα, μας διαβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα έχει δημιουργηθεί μια ενιαία βάση δεδομένων και θα χορηγούνται πιστοποιητικά, για οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας, από όλα τα Ειρηνοδικεία της χώρας, αλλά και από τα Κ.Ε.Π., αυθημερόν.

Επίσης ενημερωθήκαμε για τα εξής θέματα:

– Έχει κατατεθεί στη Βουλή, με το Πολυνομοσχέδιο της Υπουργείου Δικαιοσύνης, η επανασύσταση των εξόδων κίνησης των Επιμελητών και έχει εξασφαλιστεί η σχετική πίστωση.

– Στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχει διάταξη για την πρόσληψη 50 νέων συναδέλφων από το διαγωνισμό του 2009 (μέσω ΑΣΕΠ).

– Ολοκληρώθηκε η διαδικασία απόδοσης του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων – δίπλα στη Σχολή Ευελπίδων – το οποίο θα στεγάσει υπηρεσίες της Εισαγγελίας και του Πρωτοδικείου Αθηνών.

– Θα επαναλειτουργήσουν οι 80 θέσεις στάθμευσης του Πρωτοδικείου στο πάρκινγκ επί της οδού Μουστοξύδη που είχαν καταργηθεί με την διακοπή της σύμβασης.

Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου με τον Υπουργό Δικαιοσύνης στις αρχές του Σεπτέμβρη, προκειμένου να εκτιμηθούν και πάλι τα δεδομένα και εξελίξεις.

Με την ευκαιρία θα θέλαμε να καλωσορίσουμε τους νέους συναδέλφους που ήρθαν στα Δικαστήρια από την κινητικότητα, με τους οποίους θα συναντηθούμε το συντομότερο δυνατό για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Δικαστικοί Υπάλληλοι, μέσα σ΄ αυτή την δύσκολη συγκυρία που ζούμε.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να βρίσκονται σε εγρήγορση και να συστρατευτούν με τα συλλογικά όργανα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η βάρβαρη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι σε όλα τα επίπεδα.

             Με ενότητα, αγωνιστικότητα και αλληλεγγύη

 

                                          Για το Δ.Σ.

 

  Ο Πρόεδρος                                                           Ο Γραμματέας

  Σωτήρης Τριπολιτσιώτης                                                Θανάσης Κόκκινος