Ανακοίνωση Σ.Δ.Υ.Α. 13/07/2021

Ανακοίνωση Σ.Δ.Υ.Α. 13/07/2021

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στο Δ.Σ. του Συλλόγου, που πραγματοποιήθηκε στις 29-6-2021, έγινε συμπλήρωση και αναδιάρθρωση του Προεδρείου του ΣΔΥΑ.

Μετά την παραίτηση της συναδέλφου Πανωραίας Τέγα, από τη θέση της Γενικής Γραμματέα που κατείχε, και κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας, εξελέγησαν ομόφωνα: Στην θέση του Γενικού Γραμματέα, ο Δημήτρης Ζιώγας και στην θέση του Αντιπροέδρου του Συλλόγου, ο Παναγιώτης Συρίγος.

Επίσης, αποφασίστηκε η διενέργεια εκλογών στις 30-9-2021 για:

  1. Την εκλογή αντιπροσώπων στο Συνέδριο της ΟΔΥΕ, που ανακοινώθηκε ότι θα γίνει από 13 έως 16 Οκτωβρίου 2021, και
  2. Την ανάδειξη νέου Δ.Σ. του ΣΔΥΑ, του οποίου η θητεία λήγει ένα μήνα αργότερα, στις 7-11-2021.

Στην ίδια συνεδρίαση, συζητήθηκε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει σε πολλά γραφεία και ακροατήρια των δικαστικών υπηρεσιών της Αθήνας, λόγω της έλλειψης κλιματισμού. Ένα πρόβλημα που ήρθε να προστεθεί στο ήδη βεβαρυμένο περιβάλλον, κυρίως λόγω των συνθηκών της πανδημίας και της μεγάλης έλλειψης προσωπικού.

Τον Μάρτιο του 2021 και με καθυστέρηση δυο ετών, η Εταιρεία “Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚΤ.ΥΠ.)”, που έχει την ευθύνη για την λειτουργία των δικαστικών κτιρίων, προχώρησε σε υπογραφή σύμβασης με ανάδοχο εταιρεία, η οποία ανέλαβε την συντήρησή τους.

Κι ενώ περιμέναμε πως επιτέλους το πρόβλημα του κλιματισμού θα αντιμετωπιστεί και θα επιλυθεί, δυστυχώς, μετά από περίπου τέσσερις μήνες, διαπιστώνουμε ότι ελάχιστες επισκευές έχουν γίνει και καμιά χρονική δέσμευση δεν υπάρχει για την αποκατάσταση των εκτεταμένων βλαβών.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο κτίριο του Εφετείου Αθηνών, όπου πάρα πολλά γραφεία, ακόμα και ολόκληρα Τμήματα, όπως το μέρος της Εισαγγελίας Εφετών του 4ου ορόφου, το Τμήμα της Καθαρογραφής και του Αρχείου του Εφετείου, στον 3ο όροφο, το Τμήμα του Ποινικού Μητρώου, στο 1ο υπόγειο, δεν έχουν καθόλου κλιματισμό.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους χώρους δεν έχουν παράθυρα και δεν αερίζονται, με αποτέλεσμα τις μέρες του καύσωνα οι συνθήκες να είναι αφόρητες και επικίνδυνες, για τους δικηγόρους και τους πολίτες, που προσέρχονται για να εξυπηρετηθούν, και πολύ περισσότερο για τους Δικαστικούς Υπαλλήλους, που είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν εκεί για οκτώ ολόκληρες ώρες.

Από την ανάδοχο εταιρεία πληροφορηθήκαμε ότι, λόγω της παλαιότητας των κλιματιστικών (έχουν περάσει την 20ετία), η ανεύρεση ανταλλακτικών είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη. Κάποια ανταλλακτικά έχουν παραγγελθεί σε διάφορες χώρες και μετά από δυο μήνες δεν έχουν ακόμα παραληφθεί.

Η εκτίμηση είναι πως στο εξής οι όποιες βλάβες δύσκολα θα επιδιορθώνονται και συνεχώς τα προβλήματα θα επεκτείνονται και σε άλλους χώρους του κτιρίου.

Κατά συνέπεια, η μόνη λύση είναι η αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων κλιματιστικών συστημάτων και το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει να λάβει άμεση μέριμνα γι’ αυτό.

Σε συνεννόηση του ΣΔΥΑ με τις Διοικήσεις των Δικαστικών Υπηρεσιών, παρέχεται η δυνατότητα για πρόωρη αποχώρηση των υπαλλήλων που εργάζονται σε χώρους που δεν υπάρχει κλιματισμός, τις μέρες που έχουμε καύσωνα, αυτό, ωστόσο, δεν μπορεί να αποτελεί λύση αλλά ένα προσωρινό μέτρο για την προστασία της υγεία των εργαζομένων.

Επίσης, λύση δεν μπορεί να είναι η αγορά και η διανομή από το Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων ανεμιστήρων το καλοκαίρι και ηλεκτρικών θερμαστρών το χειμώνα.

Είναι υποχρέωση της πολιτείας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να υπάρξουν το συντομότερο οριστικές λύσεις και, έτσι, να εξασφαλιστεί ανθρώπινο περιβάλλον στους χώρους που αποδίδεται η Δικαιοσύνη.

Ζητούμε την άμεση επισκευή των κλιματιστικών μονάδων, όπου αυτό είναι εφικτό, και την αντικατάστασή τους με νέες, όπου είναι πεπαλαιωμένες.

Τέλος, αποφασίστηκε να αποσταλεί από τον ΣΔΥΑ έγγραφο διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης για το θέμα του κλιματισμού, το οποίο θα κοινοποιηθεί στις Διοικήσεις των Δικαστικών Υπηρεσιών και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Αθήνα 13-7-2021

Για το Δ.Σ.

                Ο Πρόεδρος                                                                       Ο Γεν.  Γραμματέας

    Σωτήρης  Τριπολιτσιώτης                                                           Δημήτρης Ζιώγας

Δείτε την ανακοίνωση σε αρχείο .doc