ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΣΔΥΑ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΣΔΥΑ

Η αυθαίρετη πρακτική των «διαθέσεων» δικαστικών υπαλλήλων απ’ ότι φαίνεται τείνει να γίνει «σύστημα» για το Υπουργείο Δικαιοσύνης, καταστρατηγώντας τις διατάξεις που ορίζουν τη διαδικασία που προβλέπεται προκειμένου να αποσπαστούν ή να μετατεθούν οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Υπενθυμίζουμε ότι, όπως έχει καταγγείλει και η ΟΔΥΕ, η πρακτική αυτή έχει ακολουθηθεί ακόμα και σε περιπτώσεις όπου τα αρμόδια Υπηρεσιακά Συμβούλια έχουν αποφανθεί αρνητικά σε αιτήματα μετακίνησης υπαλλήλων.

Το ακόμα πιο προκλητικό και εξοργιστικό είναι ότι σε σχετικό έγγραφο που φέρει την υπογραφή του Υπουργού Δικαιοσύνης για «διάθεση» δυο υπαλλήλων απ’ το Πταισματοδικείο στο Πρωτοδικείο της Αθήνας γίνεται επίκληση των «εξαιρετικών υπηρεσιακών αναγκών του Πρωτοδικείου», ενώ η συνδρομή των δυο συναδέλφων «κρίνεται απολύτως αναγκαία για την στελέχωση του Πρωτοδικείου».

Την ίδια στιγμή, δηλαδή, που οι δικαστικές υπηρεσίες της Αττικής και όλης της χώρας στενάζουν και λειτουργούν οριακά εξαιτίας της διαχρονικής υποστελέχωσής τους, παρουσιάζεται ως «λύση» η υποχρεωτική και μη νομότυπη μετακίνηση δυο υπαλλήλων από μια υποστελεχομένη υπηρεσία σε μια άλλη (για έξι μήνες) με περισσότερα από τριακόσια (300) κενά!

Κοινώς, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αντί να αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα (που το ίδιο φέρει σοβαρή ευθύνη για τη διόγκωσή του) καλύπτοντας άμεσα τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις, χρησιμοποιεί τις «διαθέσεις» κατά το δοκούν, καταπατώντας τα δικαιώματά μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΔΥΑ καταγγέλλει ομόφωνα αυτή την αυθαίρετη, αδιαφανή και καταχρηστική πρακτική, η οποία παραβιάζει ακόμα και το ψηφισθέν απ’ τους ίδιους τους κυβερνώντες νομικό και θεσμικό πλαίσιο (Άρθρο 156 του Ν. 4798/2021 – Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων) και απαιτεί την ανάκληση όλων των διαθέσεων δικαστικών υπαλλήλων.

Παράλληλα, καλούμε τις διοικήσεις των δικαστικών υπηρεσιών να μην υλοποιούν την παράνομη διαδικασία των «διαθέσεων» (ήδη το έχουν πράξει ορισμένες) και τους συναδέλφους να μην τις αποδέχονται για τους λόγους που εκθέσαμε παραπάνω.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΔΥΑ

Αρχείο σε μορφή .docx