Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός ΣΔΥΑ 2018-2021

Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός ΣΔΥΑ 2018-2021

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ  ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το Δ. Σ. του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας ολοκλήρωσε την θητεία του (2018-2021) και, όπως έχει την υποχρέωση, πραγματοποιεί τον απολογισμό του, ενώπιον όλων των συναδέλφων μελών του.

Στο χρονικό αυτό διάστημα, οι προτεραιότητες του Δ.Σ. του ΣΔΥΑ ήταν:

  • Η συνεχής προσπάθεια για την ανάδειξη και την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των συναδέλφων, σε κάθε δικαστική υπηρεσία ξεχωριστά.
  • Η συχνή επικοινωνία για ενημέρωση και  ανταλλαγή απόψεων.
  • Η στήριξη των συναδέλφων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
  • Η διαρκής αγωνιστική ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των μεγάλων κλαδικών θεμάτων,σε συνεργασία και συντονισμό με την Ο.Δ.Υ.Ε.

Πιστεύουμε πως προσπαθήσαμε και μέσα από αδυναμίες και ενδεχόμενα λάθη δώσαμε μάχες, για να κρατήσουμε τον Σύλλογο δραστήριο και αξιόπιστο, ώστε να αποτελεί το στήριγμα όλων των συναδέλφων.

Αναδείξαμε με κάθε τρόπο το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δικαστικές υπηρεσίες της Αθήνας, την έλλειψη προσωπικού, πραγματοποιώντας επανειλημμένα παραστάσεις και διαμαρτυρίες σε όλους του αρμόδιους (Υπουργεία, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, ΑΣΕΠ), με αναλυτικά και τεκμηριωμένα στοιχεία και συγκεκριμένες προτάσεις, για τις πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό για την κάθε υπηρεσία ξεχωριστά, σε Γραμματείς αλλά και Επιμελητές Δικαστηρίων. Για το θέμα αυτό, προχωρήσαμε σε μακράς διάρκειας  κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Η προσπάθεια είχε κάποιο αποτέλεσμα, αφού υποχρεώθηκε το υπουργείο να προχωρήσει στην επέκταση του πίνακα της προκήρυξης 8Κ, για τον κατ΄εξαίρεση διορισμό 95 υπαλλήλων στις Υπηρεσίες της Αθήνας. Δυστυχώς οι διαδικασίες τόσο του ΑΣΕΠ όσο και του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον διορισμό της 8Κ και για την αντικατάστασης των υπαλλήλων της 1Κ που δεν αποδέχτηκαν τον διορισμό τους, προχώρησαν πολύ αργά και μόλις πρόσφατα έφτασαν  στο  στάδιο  της  πρόσκλησής  τους.  Αναμένεται ο διορισμός τους να ξεκινήσει μέσα  στον  τρέχοντα  μήνα.  Παρόλα  αυτά  το  πρόβλημα  παραμένει   μεγάλο,  αφού  στο  μεταξύ αποχώρησαν με συνταξιοδότηση αρκετοί συνάδελφοι και το επόμενο διάστημα αναμένεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί δραματικά.

Σε πολλές συναντήσεις με παράγοντες, του Υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά και τον ίδιο τον Υπουργό, με την συνδρομή της ΟΔΥΕ αλλά και των Προϊσταμένων Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου και του Εφετείου Αθηνών, επιχειρηματολογήσαμε με συγκεκριμένα και αναλυτικά στοιχεία για την αναγκαιότητα και την αξιοπιστία της τήρησης των πρακτικών των συνεδριάσεων και στα Ποινικά Δικαστήρια με μαγνητοφώνηση.

Το αίτημά μας έγινε δεκτό και τους τελευταίους μήνες ξεκίνησε η εφαρμογή της μαγνητοφώνησης και απομαγνητοφώνησης των πρακτικών και στα Ποινικά Δικαστήρια, κάτι που έγινε δεκτό με ικανοποίηση από τους συναδέλφους.

Στις περιπτώσεις που διαπιστώσαμε αυθαιρεσίες, πρακτικές και συμπεριφορές που προσβάλουν και μειώνουν τους  συναδέλφους, προχωρήσαμε σε καταγγελίες και κοινοποιήσεις των θεμάτων σε όλους τους αρμόδιους (Άρειο Πάγο, Υπουργό κλπ). Για τον ίδιο λόγο εκδώσαμε σχετικές ανακοινώσεις και δελτία τύπου.

Σταθήκαμε απέναντι στις προσβολές και τις προκλήσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, απαντώντας δημόσια και καταρρίπτοντας τις άδικες και ανυπόστατες κατηγορίες του για τους Δικαστικούς Υπαλλήλους.

Καταγγείλαμε ακόμα και συνάδελφο, Προϊστάμενο Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών, για τον τρόπο που αντιμετώπισε του υπαλλήλους του τμήματος που προΐσταται, το χρονικό διάστημα της αναστολής των εργασιών στα δικαστήρια, λόγω της πανδημίας.

Υπερασπιστήκαμε το ωράριο στις έδρες, στο Εφετείο και στο Πρωτοδικείο Αθηνών, με παραστάσεις στις Διοικήσεις και με φυσική παρουσία των μελών του Δ.Σ. στα ακροατήρια που δημιουργήθηκαν προβλήματα.

Σταθήκαμε στο πλευρό των συναδέλφων που άδικα διώχτηκαν. Στηρίξαμε με μαρτυρικές καταθέσεις των μελών του Δ.Σ. του ΣΔΥΑ, αλλά και  οικονομικά για τον διορισμό δικηγόρων, όπου χρειάστηκε.

Διαχειριστήκαμε με απόλυτη διαφάνεια και σεβασμό τις εισφορές των συναδέλφων. Μέρος των εισφορών διατέθηκε για την οικονομική ενίσχυση πολύ σοβαρών προβλημάτων υγείας των συναδέλφων και των οικογενειών τους. Στην αρχή της θητείας, διοργανώσαμε Πολιτιστικές εκδηλώσεις (παιδικές γιορτές, επιχορηγούμενες θεατρικές παραστάσεις κ.λπ.). Λόγω της πανδημίας, ένα σημαντικό ποσό διατέθηκε για την αγορά προστατευτικών μασκών που διανεμήθηκαν και διανέμονται και αυτές τις μέρες σε όλους τους συναδέλφους. Αναγκαστήκαμε να καλύψουμε στοιχειώδεις ανάγκες των εργαζομένων, που είχε υποχρέωση να καλύψει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και δεν το έκανε.

Αναδείξαμε την ιστοσελίδα μας σε εργαλείο άμεσης ενημέρωσης για όλα τα θέματα του Συλλόγου, σε συνδυασμό με τα sms. Όλες οι δραστηριότητες του Συλλόγου μας  για ολόκληρη την τριετία είναι αποτυπωμένες σε ξεχωριστές αναρτήσεις και μπορείτε να τις δείτε αναλυτικά στο www.sdya.gr .

Οι εργαζόμενοι ζούμε σε μια δύσκολη εποχή, που έγινε ακόμα χειρότερη με την πανδημία, και έχουμε την ανάγκη από κάπου να κρατηθούμε. Ο Σύλλογός μας και η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ), ως θεσμικά όργανα που εκπροσωπούν τους εργαζομένους, μπορούν και πρέπει να αναλάβουν αυτό το ρόλο και να σταθούν δίπλα σε όλους τους Δικαστικούς Υπαλλήλους, δίνοντας μάχες για την αξιοπρέπειά τους, την βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους και την διεκδίκηση αμοιβών αντάξιων του σημαντικού έργου που προσφέρουν στην απονομή της δικαιοσύνης. 

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την στήριξη και την συμμετοχή όλων μας στις συνδικαλιστικές διαδικασίες, με την εκλογή προσώπων με κύρος, αξιοπιστία και ήθος και οπωσδήποτε την είσοδο νέων συναδέλφων στα συνδικαλιστικά δρώμενα,  που θα δώσουν νέο αέρα και δυναμική στο συνδικαλιστικό μας κίνημα.

Σε ότι αφορά τα κλαδικά μας θέματα θα πρέπει να συσπειρωθούμε όλοι κάτω από τα συνδικαλιστικά μας όργανα που θα εκλεγούν το επόμενο χρονικό διάστημα με συγκεκριμένους στόχους :

  1. Προσλήψεις Δικαστικών Υπαλλήλων με νέο διαγωνισμό που θα γίνει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με την επίβλεψη του ΑΣΕΠ για να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία και
  2. Επαναθεσμοθέτηση του Επιδόματος Ειδικών Συνθηκών, για να αναγνωριστεί επιτέλους στην πράξη και όχι στα λόγια η προσφορά των Δικαστικών Υπαλλήλων.

Είναι η ώρα που πρέπει ο Υπουργός Δικαιοσύνης να υλοποιήσει τις δημόσιες υποσχέσεις του. Ο ίδιος μίλησε για τα μεγάλα κενά στις Γραμματείες των Δικαστικών Υπηρεσιών. Ο ίδιος δεσμεύτηκε, ενώπιον του Δ.Σ. της ΟΔΥΕ και 50 προέδρων Πρωτοβαθμίων Συλλόγων από όλη τη χώρα, πως θα βρει τρόπο να ξεχωρίσει τους Δικαστικούς Υπαλλήλου για την προσφορά τους (υπονοώντας το Επίδομα Ειδικών Συνθηκών) και μέχρι να γίνει αυτό θα έβρισκε τρόπο να εξασφαλίσει 20 ώρες υπερωρίες για όλους.

Αποτελεί προσβολή για όλου μας η τελευταία απόφαση του υπουργείου, που χορηγεί κατά μέσο σε κάθε Δικαστικό Υπάλληλο 10 ώρες υπερωρίες για ολόκληρο το 2021 !!!

Αν ο κ. Υπουργός ξέχασε τις υποσχέσεις του πρέπει εμείς να βρούμε τον τρόπο να  τους τις θυμίσουμε. Οι δυναμικές κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος.

Είμαστε ένας κλάδος με δύναμη, που συσπειρωμένοι και ενωμένοι κάτω από αξιόπιστα συνδικαλιστικά όργανα, μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, δίνοντας δύναμη στα κλαδικά μας συνδικαλιστικά όργανα.

Για το Δ.Σ.

           Ο Πρόεδρος                                                       Ο Γεν. Γραμματέας 

     Σωτήρης Τριπολιτσιώτης                                       Δημήτρης Ζιώγας

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ  ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΑΜΕΙΟΥ

Για το χρονικό διάστημα από 25/09/ 2018  έως 31/08/ 2021

ΕΣΟΔΑ : 150.843,05

ΕΞΟΔΑ : 118.681,00

ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΑΜΕΙΟΥ : 32.162,05

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΣΟΔΩΝ

1 Προηγούμενο υπόλοιπο

46.369,23

2 Συνδρομές  Μελών, έσοδα από τόκους, Βοήθεια από ΟΔΥΕ για συναδέλφους και οδοιπορικά συνέδρων.

104.473,82

  Σύνολο  εσόδων με υπόλοιπο προηγούμενης χρήσης

150.843,05

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΞΟΔΩΝ

1 Οικονομική ενίσχυση συναδέλφων για λόγους υγείας.

20.809,48

2 Έξοδα γενικών συνελεύσεων, απεργιών, εκλογών ΟΔΥΕ., ΣΔΥΑ, συνεδρίων και υπηρεσιακών συμβουλίων (δικαστικοί αντιπρόσωποι, εφορευτικές επιτροπές, αφίσες, ανακηρύξεις, ψηφοδέλτια κ.λπ. έξοδα στις κάλπες), τυπογραφείο.

19.870,86

3 Πολιτιστικά (Επιχορηγήσεις θεατρικών παραστάσεων, παιδικές γιορτές, Μουσικές εκδηλώσεις ).

11.464,95

4 Έξοδα λειτουργίας γραφείων ΣΔΥΑ. (πληρωμή καθαρίστριας, αγορά φωτοτυπικού, συντήρηση φωτοτυπικού, φαξ, αγορά φωτοτυπικού χαρτιού,  κυλικείο, κ.λπ).

8.239,68

5 ΟΤΕ, ΙΝΤΕΡΝΕΤ, αποστολή μηνυμάτων (sms) μέσω κινητών τηλεφώνων για ενημέρωση συναδέλφων, ενημέρωση ιστοσελίδας.

8.962,43

6 Συνδρομές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, υποστήριξη φορέων, ποδοσφαιρική ομάδα, νομική υποστήριξη συναδέλφων,κοινωνικές υποχρεώσεις, βοήθεια υπηρεσιών με διάφορα υλικά κ.λ.π. (εξ αυτών περίπου 27.000 € για  υγειονομικό υλικό)

49.333,60

  ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΟΔΩΝ

118.681,00

Για το Δ.Σ

             Ο Πρόεδρος                                Ο Ταμίας                    Ο Γεν. Γραμματέας 

 Σωτήρης Τριπολιτσιώτης           Θανάσης Κόκκινος            Δημήτρης Ζιώγας

 

Η Ελεγκτική Επιτροπή

Βασίλης  Παπαναστασίου         Νικόλαος  Μασούρος        Δημήτρης Τσιλήρας

Δείτε την ανακοίνωση σε μορφή .docx