ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΣΔΥΑ ΠΡΟΣ ΤΟ Υ.Σ. ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΣΔΥΑ ΠΡΟΣ ΤΟ Υ.Σ. ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΠΡΟΣ: Το  Πενταμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Εφετείου Αθηνών (Δια της Προέδρου του Συμβουλίου)

Κ. Πρόεδρε,

Σχετικά με το ερώτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για την απόσπαση Δικαστικών Υπαλλήλων στο Πρωτοδικείο Αθηνών, που συζητείται ενώπιον του Συμβουλίου Σας, στις 30/3/2016, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη Σας την υπάρχουσα κατάσταση, σχετικά με το προσωπικό και τον όγκο εργασιών των  υπηρεσιών από τις οποίες ζητείται η απόσπαση των εν λόγω υπαλλήλων.

Οι Γραμματείες των Δικαστικών Υπηρεσιών του Πταισματοδικείου Αθηνών και των Ειρηνοδικείων, Αμαρουσίου, Νέας Ιωνίας, Περιστερίου και Χαλανδρίου, λειτουργούν ήδη με ελλείψεις προσωπικού παρά την συνεχώς αυξανόμενη δικαστηριακή ύλη που καλούνται να διεκπεραιώνουν.

Ειδικότερα: Το Πταισματοδικείο Αθηνών, μετά την τελευταία αλλαγή του ποινικού κώδικα έχει επιφορτιστεί με αντικείμενα που μέχρι πρότινος εκδικάζονταν στην διαδικασία του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών. Επιπλέον δε, από τον Μάρτιο του 2013 στο Πταισματοδικείο λειτουργεί και διαδικασία αυτοφώρου, καθημερινά μέχρι αργά το απόγευμα, αλλά και σε ημέρες αργιών.

Τα περιφερειακά Ειρηνοδικεία, Αμαρουσίου, Νέας Ιωνίας, Χαλανδρίου και Περιστερίου έχουν μεγάλο όγκο εργασιών λόγω του γεωγραφικού μεγέθους των δήμων που εξυπηρετούν, την αύξηση της καθ΄ύλην αρμοδιότητας στις 20.000 €, την μεταφορά αρμοδιότητας από το Πρωτοδικείο Αθηνών (Εκουσία, Κληρονομητήρια, Σωματεία, Διαθήκες, Αποποιήσεις και Προσημειώσεις) και κυρίως από την εφαρμογή του νόμου περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών (Ρύθμιση Οφειλών).

Τα προβλήματα στην λειτουργία των Ειρηνοδικείων έχουν αναγνωριστεί από όλους και για το λόγο αυτό με το Ν. 4336/2015 αυξήθηκαν οι οργανικές θέσεις των Δικαστικών Υπαλλήλων στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, μεταξύ αυτών, στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου κατά 3, στο Ειρηνοδικείο Νέας Ιωνίας κατά 3, στο Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου κατά 2 και στο Ειρηνοδικείο Περιστεριού κατά 3. Τα ανωτέρω δεδομένα καταδεικνύουν πλήρως ότι η κατάσταση λειτουργίας στις προαναφερόμενες υπηρεσίες είναι ήδη οριακή με το προσωπικό που διαθέτουν σήμερα.

Επιπλέον σας γνωρίζουμε: Ότι έχει δρομολογηθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης διαδικασία πρόσληψης 690 Δικαστικών Υπαλλήλων (έχει ήδη εγκριθεί η πίστωση από το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται άμεσα η προκήρυξη του διαγωνισμού), η οποία θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2016 και 72 εξ΄αυτών τοποθετούνται στο Πρωτοδικείο Αθηνών, και

Ότι το επόμενο 20ήμερο θα αναλάβουν καθήκοντα στο Πρωτοδικείο Αθηνών 3 Δικαστικοί Υπάλληλοι από τον διαγωνισμό του 2009, των οποίων η πρόσληψη έχει ήδη ανακοινωθεί.

Για τους λόγους που Σας εκθέσαμε και λαμβάνοντας υπόψη μας τις ανάγκες για ενίσχυση με προσωπικό όλων των σχετικών (με το Ερώτημα) υπηρεσιών, έχουμε τη γνώμη ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά, και

Σας δηλώνουμε πως το Δ.Σ του Συλλόγου μας είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε απόσπαση Δικαστικού Υπαλλήλου από το Πταισματοδικείο Αθηνών καθώς και από τα Ειρηνοδικεία Αμαρουσίου, Νέας Ιωνίας, Περιστερίου και Χαλανδρίου προκειμένου να μην διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία τους.

Για το Δ.Σ

Ο  Πρόεδρος                                           Ο Γεν. Γραμματέας

Θανάσης  Κόκκινος                                Σωτήρης Τριπολιτσιώτης

Δείτε εδώ την ανακοίνωση σε μορφή .doc