Επιστολή διαμαρτυρίας του ΣΔΥΑ προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Επιστολή διαμαρτυρίας του ΣΔΥΑ προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα

Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα θα θέλαμε να εκφράσουμε την διαμαρτυρία μας για τον τρόπο που αντιμετώπισε το Υπουργείο Δικαιοσύνης την διερεύνηση πιθανού κρούσματος συναδέλφου Δικαστικού Υπαλλήλου που υπηρετεί στα δικαστήρια της  Σχολή Ευελπίδων.

Συγκεκριμένα:

Την Παρασκευή 28-8-2020, παιδί συναδέλφου έκανε το τεστ για τον κορονοϊό και το αποτέλεσμα που βγήκε την Δευτέρα το απόγευμα (31-8-2020), έδειξε πως ήταν θετικό στον ιό. Επειδή ο συνάδελφος δεν το γνώριζε το πρωί της Δευτέρας εργάστηκε κανονικά και μάλιστα σε κτίριο της Ευελπίδων που έχει μεγάλη επισκεψιμότητα από δικηγόρους και πολίτες. Την ανακοίνωση του αποτελέσματος ακολούθησε έντονη ανησυχία και προβληματισμός αλλά και κινητικότητα τόσο από την Διοίκηση του Πρωτοδικείου όσο και από τον Σύλλογό μας και την ΟΔΥΕ.

Από την Διοίκηση δόθηκε εντολή στον συνάδελφο να κάνει άμεσα το τεστ για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται, κλείσιμο του κτιρίου, απολύμανση και ιχνηλάτιση… Είναι προφανές ότι το τεστ έπρεπε να πραγματοποιηθεί άμεσα, την Τρίτη και εντός της ίδιας μέρας να είχαμε και τα αποτελέσματα. Ο Ε.Ο.Δ.Υ. ενημέρωσε τον συνάδελφο ότι το τεστ θα γίνει την Τετάρτη (θα πήγαινε κλιμάκιο στο σπίτι του από τις 08.00 μέχρι τις 14.00) και τα αποτελέσματα θα έβγαιναν εντός 3ημέρου από την λήψη του δείγματος. Όπως είναι κατανοητό αν το αποτέλεσμα ήταν θετικό και χωρίς την έγκαιρη λήψη μέτρων οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι τραγικές. Επικοινωνήσαμε με το υπουργείο και ζητήσαμε να υπάρξει παρέμβαση για να γίνει άμεσα η εξέταση και να έχουμε εντός της Τρίτης τα αποτελέσματα αλλά δεν υπήρξε καμιά απάντηση. Λύση δόθηκε με παρέμβαση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Βερβεσού, μετά από αίτημα του ΣΔΥΑ και το τεστ πραγματοποιήθηκε, σε ιδιωτικό νοσοκομείο, το μεσημέρι της Τρίτης και το βράδυ της ίδιας μέρας είχαμε και το αποτέλεσμα που ευτυχώς ήταν αρνητικό. Το κόστος του τεστ ανέλαβε ο ΣΔΥΑ.

Κύριε Υπουργέ,

Επειδή η πρακτική που ακολουθήθηκε στην συγκεκριμένη περίπτωση δημιουργεί προβληματισμό και μειώνει το κύρος του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε ότι αφορά την δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισης ενός προβλήματος μείζονος σημασίας που συναρτάται με την δημόσια υγεία.

Ζητούμε

Να επιληφθείτε προσωπικά του θέματος, προκειμένου να οριστούν συγκεκριμένα Δημόσια Νοσηλευτικά Ιδρύματα της Αθήνας, στα οποία θα προσφεύγουν οι Δικαστικοί Υπάλληλοι σε αντίστοιχες περιπτώσεις για διαγνωστικές εξετάσεις του ιού COVID-19, των οποίων τα αποτελέσματα θα εκδίδονται άμεσα για να λαμβάνονται εγκαίρως τα προβλεπόμενα προστατευτικά μέτρα.

Παραμένουμε στην διάθεσή σας για τυχόν διευκρινίσεις ή πληροφορίες.

Με τιμή

Για το Δ.Σ.

                   Ο Πρόεδρος                                                                    Η Γεν.  Γραμματέας

       Σωτήρης  Τριπολιτσιώτης                                                        Πανωραία  Τέγα

Επιστολή διαμαρτυρίας.doc