Αθήνα 24-3-2015

 

Προς:

 

  1. Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ.  Νίκο Παρασκευόπουλο
  2.  Τον  Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Κωνσταντίνο Κοσμάτο

Αξιότιμοι, κ. Υπουργέ και κ. Γενικέ Γραμματέα,

 Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας θεωρεί απαραίτητο να σας ενημερώσει για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Δικαστήρια και οι Εισαγγελίες της Αθήνας, κυρίως λόγω της έλλειψης προσωπικού και της αυξημένης δικαστηριακής ύλης.

Ειδικότερα πρέπει να εξευρεθούν άμεσα λύσεις για:

  • Την κάλυψη των πολλών κενών οργανικών θέσεων όλων των κλάδων Δικαστικών Υπαλλήλων, με νέες προσλήψεις ή με μεταφορά ή μετάταξη από άλλες Υπηρεσίες, καθώς και την ενίσχυσή τους με προσωπικό φύλαξης, καθαριότητας και συντήρησης.
  • Την συνέχιση του προγράμματος άσκησης των δικηγόρων στις δικαστικές υπηρεσίες.
  • Την πλήρη μηχανοργάνωση των υπηρεσιών και την εισαγωγή της διαδικασίας μαγνητοφώνησης – απομαγνητοφώνησης των πρακτικών όλων των διαδικασιών.
  • Την άμεση αντικατάσταση των προβληματικών συστημάτων ψύξης και θέρμανσης, κυρίως στα κτίρια της σχολής Ευελπίδων.

 

 

Σας παραθέτουμε μερικά ενδεικτικά στατιστικά στοιχεία που αφορούν στην έλλειψη προσωπικού.

Πρωτοδικείο Αθηνών

Το 2004 ο αριθμός των υπηρετούντων Γραμματέων ήταν 570, το 2009 ήταν 506, ενώ σήμερα υπηρετούν μόλις 436 επί συνόλου 598 οργανικών θέσεων, με τη Δικαστηριακή ύλη να έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 30%. Συνολικά, ο αριθμός των κενών οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων στο Πρωτοδικείο της Αθήνας (Γραμματέων, Δακτυλογράφων και Επιμελητών) ανέρχεται σε 302 επί συνόλου 767.

Εφετείο Αθηνών

Η κατάσταση είναι επίσης τραγική με απρόβλεπτες για τη λειτουργά του συνέπειες, αφού επί συνόλου 213 οργανικών θέσεων Δικαστικών Υπαλλήλων υπηρετούν μόνο 15. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο αριθμός των εγγραφόμενων υποθέσεων στα πινάκια των Τριμελών Κακουργημάτων ξεπερνά πολλές φορές τις 60. Επίσης, η ανάγκη για Γραμματείς έγινε ακόμα μεγαλύτερη λόγω και της δημιουργίας των Μονομελών Εφετείων.

Ειρηνοδικείο Αθηνών – Περιφερειακά Ειρηνοδικεία

Από το 2003, χρόνο με το χρόνο και με αποκορύφωμα την ψήφιση του Ν. 4055/2012 (μεταφορά Εκουσίας), αυξάνεται η ύλη των Ειρηνοδικείων, χωρίς αντίστοιχη αύξηση του αριθμού των υπηρετούντων σε αυτά δικαστικών υπαλλήλων και για πρώτη φορά από την ίδρυση του Ειρηνοδικείου Αθηνών οι Ειρηνοδίκες είναι περισσότεροι από τους υπηρετούντες Γραμματείς!!! Σήμερα οι υπηρετούντες Ειρηνοδίκες είναι 150 και οι Δικαστικοί υπάλληλοι ΜΟΝΟ 106. Αντίστοιχη είναι περίπου και η αναλογία στα περισσότερα περιφερειακά Ειρηνοδικεία της Αθήνας.

Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

Τα κενά στη Γραμματεία της ανέρχονται σε 277 δικαστικούς υπαλλήλους επί συνόλου 691 οργανικών θέσεων. Πολλά κενά υπάρχουν στις θέσεις των Επιμελητών Δικαστηρίων, γεγονός που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις επιδόσεις των χιλιάδων κλήσεων (317.000 το 2014) που επιδίδουν.

Εισαγγελία Εφετών Αθηνών

Τα κενά, κυρίως στον κλάδο των επιμελητών, είναι πάρα πολλά, με αποτέλεσμα οι ελάχιστοι εναπομείναντες να καλύπτουν τις επιδόσεις σε όλο το Νομό Αττικής ξεπερνώντας τις δυνατότητές τους.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνουν ότι τα Δικαστήρια και οι Εισαγγελίες της Αθήνας (όπου συγκεντρώνουν το 50% περίπου της δικαστηριακής ύλης της Χώρας) βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης. Οι Δικαστικοί Υπάλληλοι της Αθήνας έχουν καταθέσει ήδη όλες τους τις δυνάμεις απέναντι στον τεράστιο όγκο δικαστηριακής ύλης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών και η εξυπηρέτηση των πολιτών.

Το Δ.Σ. αναμένει και ευελπιστεί ότι θα δώσετε όλες σας τις δυνάμεις, ώστε να εξευρεθούν άμεσα λύσεις για την αξιοπρεπή λειτουργία των Δικαστηρίων, την εξυπηρέτηση των πολιτών και την ανακούφιση των Δικαστικών Υπαλλήλων.

 

 

Συμφώνα με την εκτίμηση του Δ. Σ. του Συλλόγου μας και κατόπιν συνεργασίας με τους προϊσταμένους όλων των Δικαστικών Υπηρεσιών, τα Δικαστήρια της Αθήνας χρειάζονται ενίσχυση σε προσωπικό ως εξής :

  

 

 

 ΥΠΗΡΕΣΙΑ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ  ΔΑΚΤΥΛΟΓΡΑΦΟΙ  ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ ΔΙΚ/ΡΙΩΝ
 ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ  3  3  2
 ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ  3    
 ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ  60  10  
 ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΕΦΕΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ  15    15
 ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ  80  10  10
 ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤ/ΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ  50    50
 ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ  30  5  5
 ΠΤΑΙΣΜΑΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ  3    10
 ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ  8    
 ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ  3    
 ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ  3    
 ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ  4    
 ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΚΡΩΠΙΑΣ  5    
 ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΙΛΙΟΥ  4    
 ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΥΡΙΟΥ  5    2
 ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ Ν. ΙΩΝΙΑΣ  5    
 ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ  3    
 ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ  3    
 ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ  1    
 ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ  5    

 

 

Άσκηση Δικηγόρων στα Δικαστήρια

Σε ότι αφορά τη συνέχιση του θεσμού της Άσκησης Δικηγορίας στα Δικαστήρια, προτείνουμε την επίβλεψη  της διαδικασίας  κατανομής,  ανά υπηρεσία, να αναλάβει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα η πρόταση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας    είναι η ακόλουθη :

 

 ΥΠΗΡΕΣΙΑ   ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 30
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΕΦΕΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ 15
ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 30
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤ/ΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ 30
ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 20
ΠΤΑΙΣΜΑΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ 7
ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ 2
ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ 3
ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ 3
ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΚΡΩΠΙΑΣ 1
ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΙΛΙΟΥ 2
ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΥΡΙΟΥ 2
ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ Ν. ΙΩΝΙΑΣ 3
ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ 1
ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ 2
ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ 5
ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 5

 

 

Επίσης, για λόγους ασφαλείας, σας καλούμε να εξετάσετε και την δυνατότητα φύλαξης, με την μετακίνηση κατάλληλων υπαλλήλων, των κτιριακών εγκαταστάσεων της πρώην Σχολής Ευελπίδων και του συγκροτήματος των κτιρίων,  Αρείου Πάγου –  Εφετείου Αθηνών – Ειρηνοδικείου Αθηνών.

Τέλος θέλουμε να επισημάνουμε ότι η θητεία τω αιρετών εκπροσώπων μας στα Υπηρεσιακά Συμβούλια έχει λήξει από το καλοκαίρι του 2012…!!! και η θητεία τους έχει παραταθεί με υπουργική απόφαση μέχρι σήμερα. Ζητούμε την επίλυση του θέματος στην κατεύθυνση που θέτει η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ).

 

Με τιμή

 

Για το Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος                                                                   Ο Γραμματέας          

Σωτήρης Τριπολιτσιώτης                                                           Θανάσης Κόκκινος

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ-ΣΤΟ-ΝΕΟ-ΥΠΟΥΡΓΟ (doc)

ΥΠΟΜΝΗΜΑ-ΣΤΟ-ΝΕΟ-ΥΠΟΥΡΓΟ (pdf)