ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Απέχουμε την Τρίτη 12 και την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013, από 08.00 ως 10.00 π.μ. από όλες τις εργασίες  της Γραμματείας στα κτίρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας έχει επανειλημμένα καταθέσει υπομνήματα με αναλυτικά στοιχεία που αποδεικνύουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα Δικαστήρια και τις Εισαγγελίες της Αθήνας, κυρίως από πλευράς προσωπικού. Σύμφωνα με την πρόταση της Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης  (αρ.Πρωτ. 50210/1.6.2005/ΦΕΚ Β’ τεύχος 794/10.6.2005) οι Δικαστικές Υπηρεσίες των Αθηνών, προκειμένου να λειτουργήσουν, το 2005!!!, χρειάζονταν ενίσχυση με Δικαστικούς Υπαλλήλους ως εξής:

Άρειος Πάγος + 4   
Εισαγγελία Αρείου Πάγου + 4
Εφετείο Αθηνών + 27,  
Εισαγγελία Εφετών Αθηνών + 19
Πρωτοδικείο Αθηνών + 102  
Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών + 57
Ειρηνοδικείο Αθηνών + 26
Πταισματοδικείο και Περιφερειακά Ειρηνοδικεία  + 33

Από τότε προσλήφθηκαν μόνο 50 Υπάλληλοι (διαγωνισμός  του 2009), ενώ συνταξιοδοτήθηκαν περισσότεροι από 150, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι κενές πάνω από το 30% των οργανικών θέσεων. Το ίδιο δε χρονικό διάστημα έχει αυξηθεί η δικαστηριακή ύλη κατά 30% και έχει προστεθεί και νέα, όπως π. χ. η εφαρμογή του Ν. 3869/2010 (περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών), που λόγω των πολλών υποθέσεων κάποια Ειρηνοδικεία δίνουν δικασίμους το 2020! Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, οι γραμματείς των εδρών, λόγω του μεγάλου φόρτου, αναγκάζονται να εργάζονται τα απογεύματα και τις αργίες στα σπίτια τους (ειδικά στα ποινικά τμήματα του Πρωτοδικείου και του Εφετείου Αθηνών), προκειμένου να μην παραγραφούν υποθέσεις στα χέρια τους.

Σε κάποιες υπηρεσίες η αναλογία Δικαστικών Λειτουργών και Δικαστικών Υπαλλήλων  έχει αντιστραφεί δραματικά. Στο Εφετείο  Αθηνών  υπηρετούν  257  Δικαστικοί  Λειτουργοί και μόνο  144  Δικαστικοί Υπάλληλοι, ενώ στο Ειρηνοδικείο Αθηνών υπηρετούν 147 Δικαστικοί Λειτουργοί και μόνο 91 Δικαστικοί Υπάλληλοι !!!  Είναι προφανές ότι με αυτά τα δεδομένα και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των Δικαστικών Υπαλλήλων, οι Γραμματείες των Δικαστηρίων οδηγούνται σε κατάρρευση !!!

Προκειμένου να αναδείξουμε το μεγάλο πρόβλημα της Γραμματείας των Δικαστηρίων, λόγω των πολλών κενών οργανικών θέσεων Δικαστικών Υπαλλήλων:

Απέχουμε την Τρίτη 12 και την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013 από 08.00 ως 10.00  π.μ. από όλες τις εργασίες της Γραμματείας στα κτίρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Θα ακολουθήσουν συγκεντρώσεις και αντίστοιχες        κινητοποιήσεις και στις άλλες Δικαστικές Υπηρεσίες.

Καλούμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τη Κυβέρνηση, να ενισχύσουν τα Δικαστήρια με ικανό αριθμό υπαλλήλων, είτε μέσω προσλήψεων από τον διαγωνισμό του 2009, είτε μέσω των μετακινήσεων – μετατάξεων από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Αγωνιζόμαστε για να υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε αξιοπρεπείς υπηρεσίες στους πολίτες που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

Για το   Δ. Σ.

        Ο  Πρόεδρος                                                             Ο  Γεν.  Γραμματέας

 Σωτήρης  Τριπολιτσιώτης                                         Θανάσης   Κόκκινος

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ .PDF