Ο Πρόεδρος του Σ.Δ.Υ.Α. προς το Δ.Σ. της Ο.Δ.Υ.Ε.

Ο Πρόεδρος του Σ.Δ.Υ.Α. προς το Δ.Σ. της Ο.Δ.Υ.Ε.

Π Ρ Ο Σ: Τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της ΟΔΥΕ

Προσήλθα σήμερα 17-6-2014  ενώπιον του Δ.Σ. της ΟΔΥΕ προκειμένου να ενημερώσω και να μεταφέρω τη θέση του Δ.Σ. του ΣΔΥΑ σχετικά με το πρόβλημα που προέκυψε με την υλοποίηση της απόφασης της ΟΔΥΕ, από 6-6-2014, για αποχή των δικαστικών υπαλλήλων από τα εκλογικά συνεργεία.

Με έκπληξη δέχτηκα προσβλητική επίθεση από το μέλος του Δ.Σ. Μίλτο Βεντούρη ο οποίος με χαρακτήρισε «προδότη και Τσολάκογλου» …..!!! επειδή, όπως πιστεύει, ξεπούλησα τον αγώνα των δικαστικών υπαλλήλων για διεκδίκηση δεύτερου εκλογικού……

Δεν θα σχολιάσω τους χαρακτηρισμούς του συναδέλφου, ο οποίος είναι γνωστό, ότι με ευκολία εξαπολύει επαναστατικές κορώνες σε κάθε ευκαιρία αλλά και το ότι έχει προ πολλού πάρει διαζύγιο με την πραγματικότητα….  Αυτό που θα ήθελα είναι να ενημερώσω όλο το Δ.Σ. της ΟΔΥΕ για τις ενέργειες του Δ.Σ. του ΣΔΥΑ μετά την απόφαση για την αποχή από τα εκλογικά συνεργεία και τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε.

Την Τρίτη 10-6-2014 συναντήσαμε (με το Γ.Γ. του ΣΔΥΑ Θανάση Κόκκινο) την Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών και συζητήσαμε σχετικά με το θέμα αυτό. Από τη συζήτηση προέκυψαν τα εξής:

1. Η Πρόεδρος υποστήριζε την προσπάθεια για έκδοση δεύτερου εκλογικού και είχε κάνει σχετικές επικοινωνίες με το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης (αυτό επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος τη ΟΔΥΕ που δήλωσε ότι στην επικοινωνία του με τον κ. Ιωαννίδη του Υπουργείου Εσωτερικών τον ενημέρωσε ότι το αίτημά μας το υποστηρίζει και η κ. Τσάμη).

2. Μας δήλωσε ότι αυτή θα διαμαρτύρεται προς όλους τους αρμόδιους για το θέμα της αποχής υποστηρίζοντας το αίτημα της ΟΔΥΕ και μας ζήτησε να επιδείξουμε κάποια ελαστικότητα γιατί είχαν ξεκινήσει οι ανακηρύξεις των αποτελεσμάτων (5 Δήμοι καθημερινά) και έτρεχε η προθεσμία του 5νθημέρου για την εξέταση των ψηφοδελτίων. Μας επισήμανε δε, ότι υπάρχει κίνδυνος με την αποχή να χαθούν προθεσμίες.

3. Δεν αναλάβαμε καμία δέσμευση από μέρους μας με εξαίρεση τη Τρίτη 10-6-2014 που κατόπιν  συνεννόησης με  το Προεδρείο της ΟΔΥΕ, και τον ίδιο τον Πρόεδρο, δεχτήκαμε να λειτουργήσουν τα εκλογικά συνεργεία για να μεταφερθούν όλα τα βιβλία των εκλογών από το Πρωτοδικείο της Αθήνας στο υπόγειο του Εφετείου επειδή η συμφωνία με τη μεταφορική εταιρεία είχε προηγηθεί της απόφασης της ΟΔΥΕ, όπως και έγινε.

Από τη Τετάρτη 11-6-2014 η αποχή ίσχυε κανονικά και όλα τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΔΥΑ  βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τα παρακάτω δεδομένα:

Από τη μια είχαμε μια απόφαση του Β΄θμιου συνδικαλιστικού οργάνου, την οποία τηρούσαμε όπως είχαμε υποχρέωση και από την άλλη πληροφορηθήκαμε ότι το Πρωτοδικείο καλούσε υπαλλήλους που δεν είχαν εργαστεί καμία φορά στα εκλογικά συνεργεία ή αυτούς που είχαν εργαστεί από 1-3 φορές. Σημειωτέον ότι ο αριθμός αυτός ήταν πολύ μεγάλος.

Οι συνάδελφοι που δήλωναν ότι δεν θα προσέλθουν στα συνεργεία λόγω της αποχής της ΟΔΥΕ έπαιρναν την απάντηση από τη διοίκηση του Πρωτοδικείου πως αν αυτό συμβεί δεν θα πληρωθούν, καθόσον η Πρόεδρος είχε δώσει ρητή εντολή στο κ. Σκούρα ότι όσοι δεν έχουν δουλέψει τουλάχιστον 10 φορές δεν θα πληρωθούν ή δεν θα πάρουν ολόκληρη την εκλογική αποζημίωση.

Έτσι βρεθήκαμε απέναντι σε ένα δύσκολα διαχειρίσιμο θέμα αφού η ερώτηση από τους συναδέλφους που ήταν στη κατηγορία της μηδενικής ή της μικρής απασχόλησης προς τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΔΥΑ «αν συμμετέχουν στην αποχή  θα πάρουν σίγουρα το πρώτο εκλογικό?» ήταν δύσκολο να απαντηθεί, αφού δεν εξαρτιόταν από εμάς.

Με αυτά τα δεδομένα συγκλήθηκε εκτάκτως το Δ.Σ. του ΣΔΥΑ την Παρασκευή 13-6-2014, με σκοπό την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα. Έγινε συζήτηση και δεν προχωρήσαμε σε απόφαση αναμένοντας την προσέλευση του Προεδρείου της ΟΔΥΕ που από το πρωί βρισκόταν σε συνάντηση στο Υπουργείο, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού το πρόβλημα.

Στις 12.30 προσήλθε στο γραφείο του συλλόγου μόνο ο Χρήστος Λυμπερόπουλος. Ο Πρόεδρος δεν εμφανίστηκε αν και είχε κληθεί και από το Χρήστο Λυμπερόπουλο και το γραμματέα του Συλλόγου Θανάση Κόκκινο.

Με πρωτοβουλία του ο Αντιπρόεδρος της ΟΔΥΕ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. και έθεσε το θέμα της προσωρινής αναστολής της αποχής. Με την πρόταση συμφώνησαν τα μέλη των παρατάξεων  ΑΣΚ, ΔΑΚΕ και ΕΝΙΑΙΟΥ (παρών ήταν ο Γιώργος Κουφογιώτης, ο οποίος δήλωσε πως κατανοεί το αδιέξοδο, και μετά από επικοινωνία με τα μέλη της παράταξής του συνήνεσε στην αναστολή).

Έτσι εξελίχθηκαν τα γεγονότα και η αναστολή της κινητοποίησης έγινε από την ίδια την ΟΔΥΕ προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως το προεδρείο της ΟΔΥΕ δεν έκανε καμιά απολύτως συνάντηση με την Διοίκηση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του θέματος, καθώς επίσης ότι δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση στην πρόταση του μέλους του Δ.Σ. του ΣΔΥΑ Λαυρέντη Μπεσμέρτη, για να πάμε όλοι μαζί στο χώρο του Εφετείου και να περιφρουρήσουμε την κινητοποίηση.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω επίσης ότι στη επικοινωνία του ΣΔΥΑ με την Διευθύντρια του Πρωτοδικείου είχαμε ζητήσει την αναλογική κατανομή της εκλογικής εργασίας σε όλους τους συναδέλφους κάτι που δεν έκανε και φέρει την αποκλειστική ευθύνη και ότι είναι γνωστό σε όλους τους συνδικαλιστές της Αθήνας που είναι εκλεγμένοι στην ΟΔΥΕ ότι για πάρα πολλά χρόνια οι δικαστικοί υπάλληλοι κυρίως των υπηρεσιών εκτός Πρωτοδικείου συνέχιζαν να εργάζονται στα εκλογικά συνεργεία και μετά την ημερομηνία λήξης της σχετικής κάθε φορά απόφασης.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Σωτήρης Τριπολιτσιώτης

(Πρόεδρος του ΣΔΥΑ)