Ανακοίνωση του ΣΔΥΑ για την έναρξη του νέου δικαστικού έτους και την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Την 1-9-2020 ξεκινάει το νέο Δικαστικό Έτος και καλούμαστε κάτω από δύσκολες συνθήκες (έλλειψη προσωπικού και υποδομών) να αντιμετωπίσουμε και το μεγάλο πρόβλημα της πανδημίας (Covid-19) που δείχνει να αναζωπυρώνεται. Λόγω της φύσης της εργασίας μας, αφού στις Δικαστικές Υπηρεσίες προσέρχεται καθημερινά μεγάλος αριθμός πολιτών, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος και θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί στον ύψιστο βαθμό η προστασία της υγείας των υπηρετούντων στα δικαστήρια, Δικαστικών Υπαλλήλων και Δικαστικών Λειτουργών αλλά και των Δικηγόρων, Συμβολαιογράφων και Πολιτών.

Στην συνάντηση που πραγματοποίησε η ΟΔΥΕ στις 27-8-2020, στην οποία συμμετείχαν και μέλη του Δ.Σ. του ΣΔΥΑ, με εκπροσώπους του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ζητήσαμε να αναληφθούν εκ μέρους του υπουργείου οι απαραίτητες πρωτοβουλίες, πρακτικές και νομοθετικές έτσι ώστε να τηρηθούν αυστηρά οι κανόνες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, τόσο για την αποφυγή κρουσμάτων όσο και για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

• Να υπάρχει διαθεσιμότητα αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος σε όλους τους χώρους.
  • Να τηρηθεί η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ φυσικών προσώπων και να περιοριστεί αναλόγως ο αριθμός που θα μπορεί να βρίσκεται ταυτόχρονα εντός των ακροατηρίων. Εκφράσαμε την διαφωνία μας για τον προβλεπόμενο αριθμό 20- 25 ατόμων στις μικρές αίθουσες αφού έτσι καταστρατηγείται η απόσταση του 1,5 μέτρου μεταξύ δύο προσώπων καθόσον οι πιο πολλές δικαστικές αίθουσες είναι μικρές και με τους όρους που προαναφέρθηκαν δεν μπορούν να συνυπάρξουν περισσότερα από 15 άτομα. Σχετικά με αυτό τέθηκε η πρόταση να αναλάβουν οι προεδρεύοντες Δικαστές την ευθύνη να καθορίζουν την προσέλευση στα ακροατήρια κατά περίπτωση και ανάλογα με το μέγεθος των αιθουσών.
  • Το κάθε δικαστήριο θα ορίζει τα επιμέρους θέματα λειτουργίας του “Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου διοίκησης του οικείου δικαστηρίου ή εισαγγελίας, που τοιχοκολλάται στην είσοδο του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας και αναρτάται στην ιστοσελίδα τους, εφόσον διαθέτουν, ορίζονται τα ειδικότερα ζητήματα που ανάγονται στην εύρυθμη διεξαγωγή των εργασιών τους, καθώς και όλα τα αναγκαία μέτρα που τηρούνται υπ’ ευθύνη τους, για την ασφαλή λειτουργία του, ενόψει της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και, ιδίως τα υγειονομικά μέτρα, που προβλέφθηκαν στην από 14.7.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19”.
  • Υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας ή ασπίδας προστασίας προσώπου από τους δικαστές, εισαγγελείς, γραμματείς, συνηγόρους, διαδίκους και λοιπούς παρισταμένους εντός των δικαστικών αιθουσών (ακροατηρίων). Ο ΣΔΥΑ έχει ήδη προμηθευτεί με επαρκή αριθμό, πιστοποιημένων με CE, ασπίδων προστασίας προσώπου για όλα τα μέλη του. Η διανομή ξεκίνησε την Παρασκευή 28/8 και θα ολοκληρωθεί μέχρι την Τρίτη 1/9.
  • Να γίνεται θερμομέτρηση και καταγραφή των στοιχείων ταυτότητας όλων των εισερχομένων στις Δικαστικές Υπηρεσίες.
  • Να πραγματοποιηθεί δωρεάν τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, σε όλους τους Δικαστικούς Υπαλλήλους και Δικαστικούς και Εισαγγελικούς Λειτουργούς.
  • Στην περίπτωση που θα υπάρξει κρούσμα θα πρέπει να γίνεται αμέσως, αναστολή εργασιών της υπηρεσίας, απολύμανση όλων των χώρων, υποχρεωτικά ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ σε όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους που βρίσκονται στο ίδιο περιβάλλον και θέση σε καραντίνα όπως προβλέπεται.

Το Δ.Σ. του ΣΔΥΑ εύχεται σε όλους του συναδέλφους καλή δύναμη. Όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα με ενότητα και Αλληλεγγύη. Όλα τα μέλη του Δ. Σ. θα βρίσκονται σε εγρήγορση και σε καθημερινή επικοινωνία με τους συναδέλφους. Θα παρακολουθούν την εφαρμογή των μέτρων και θα παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Θα ακολουθήσει και άλλη αναλυτική ανακοίνωση με τα κλαδικά μας ζητήματα,  προσλήψεις, μηχανοργάνωση, υποδομές, ηχογράφηση ποινικών (όλα δείχνουν ότι θα ξεκινήσει μέσα στον Οκτώβριο) κ.λπ.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                    Η Γεν. Γραμματέας

Σωτήρης Τριπολιτσιώτης                  Πανωραία Τέγα

Δείτε την ανακοίνωση σε μορφή .doc