Αξιότιμοι κύριοι,
Θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την ανάληψη των καθηκόντων σας, ως επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, και να σας δηλώσουμε πως θα είμαστε στην διάθεσή σας προκειμένου να συνεισφέρουμε, στο μέτρο που μας αναλογεί, στην απονομή της δικαιοσύνης. Πιστεύουμε πως θα έχουμε την ευκαιρία, με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, να συναντηθούμε μαζί σας και να σας ενημερώσουμε αναλυτικά για τα θέματα που αφορούν τις Δικαστικές Υπηρεσίες της Αθήνας.
Μέχρι τότε, θέλουμε να θέσουμε υπόψη σας ένα φλέγον θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Πρόκειται για το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στο Εφετείο Αθηνών, το μεγαλύτερο δικαστήριο της χώρας.
Ειδικότερα,
Στο Εφετείο Αθηνών υπηρετούν 305 Δικαστικοί Λειτουργοί (οι Εφέτες το 2014 αυξήθηκαν κατά 50 και ήδη έχει ανακοινωθεί και νέα αύξηση θέσεων), ενώ ο αριθμός των υπηρετούντων Δικαστικών Υπαλλήλων είναι μόλις 158. Είναι προφανές ότι υπάρχει απόλυτη αναντιστοιχία υπηρετούντων Δικαστών και Δικαστικών Υπαλλήλων.
Και αυτό όταν τα Ποινικά Δικαστήρια του Εφετείου είναι 300, κατά μέσο όρο μηνιαίως, και οι συνεδριάσεις, με τις διακοπείσες δίκες, φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις και τις 500. Μεταξύ των διεξαγομένων δικών συμπεριλαμβάνονται τριάντα οκτώ (38) δίκες μακράς διάρκειας («Siemens», «Xρυσή Αυγή», «Εξοπλιστικά», «Proton», «Πυρήνες της Φωτιάς» κ.λπ.), με μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων, οι οποίες διαρκούν ένα, δύο ή και περισσότερα έτη.
Αυτό έχει ως συνέπεια, οι Γραμματείς των ποινικών εδρών να συμμετέχουν σε πολυήμερες συνεδριάσεις, ακόμη και σε δεκαεπτά (17) μηνιαίως !!!, με αποτέλεσμα την αδυναμία της εμπρόθεσμης καθαρογραφής των πρακτικών και τον άμεσο κίνδυνο παραγραφής αξιόποινων πράξεων. Οι Γραμματείς αναγκάζονται να εργάζονται καθημερινά μετά τη λήξη του ωραρίου, είτε στο χώρο της εργασίας τους ως αργά το βράδυ, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, είτε στο σπίτι τους, προκειμένου να μειωθεί η εκκρεμότητα και να διεκπεραιωθεί εμπρόθεσμα η καθαρογραφή των πρακτικών.
Ο αριθμός των οργανικών θέσεων των Γραμματέων του Εφετείου Αθηνών παραμένει ο ίδιος τα τελευταία 20 χρόνια και αυτό είχε ως συνέπεια όταν έγινε η κατανομή των υπαλλήλων, μέσω των τελευταίων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, στο Εφετείο να τοποθετηθούν μόνο 8 υπάλληλοι επειδή δεν υπήρχαν οργανικές θέσεις. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης να σημειώσουμε ότι από τους ίδιους διαγωνισμούς στο Πρωτοδικείο Αθηνών τοποθετήθηκαν 80 υπάλληλοι.
Για τους λόγους αυτούς, ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας πραγματοποίησε για μεγάλο χρονικό διάστημα κινητοποιήσεις, οι οποίες ανεστάλησαν ενόψει των Αυτοδιοικητικών Εκλογών, αλλά και κάποιων ενεργειών και δεσμεύσεων της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Μετά την ΥΑ 885/2019 ΦΕΚ 222/1-2-2019 (Ανακατανομής Οργανικών Θέσεων), με την οποία αυξήθηκαν οι οργανικές θέσεις των Γραμματέων του Εφετείου από 163 σε 220, ανακοινώθηκε η πρόθεσή του Υπουργείου να προχωρήσει στην κατ΄εξαίρεση πρόσληψη 50 υπαλλήλων, ειδικά για το Εφετείο, για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο εξέδωσε και σχετικό δελτίο τύπου με το οποίο ενημέρωσε για το σχετικό αίτημα έγκρισης δαπάνης (ΠΥΣ 33/2006). Προκρίθηκε δε η συντομότερη διαδικασία πρόσληψης, μέσω των επιλαχόντων των διαγωνισμών, όπως προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο του ΑΣΕΠ. Ήδη το Υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε την δαπάνη όπως αναφέρεται και στο από 10-4-2019 και με Αριθμό Πρωτοκ. 2/31354 απαντητικό έγγραφό του προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αντίγραφο του οποίου σας επισυνάπτουμε (Σχετ. 1).
Το πρόβλημα προσωρινά επισκιάστηκε λόγω των συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων και των καλοκαιρινών διακοπών. Με την έναρξη όμως της νέας δικαστικής χρονιάς είναι βέβαιο ότι το υπάρχον προσωπικό δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις μεγάλες ανάγκες της Γραμματείας του Εφετείου Αθηνών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Παρακαλούμε να μεριμνήσετε ώστε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η πρόσληψη των 50 υπαλλήλων στο Εφετείο Αθηνών.
Με τιμή
Για Το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Σωτήρης Τριπολιτσιώτης Πανωραία Τέγα