Άμεση λήψη μέτρων – Αναστολή Εργασιών των Δικαστικών Υπηρεσιών για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας

Άμεση λήψη μέτρων – Αναστολή Εργασιών των Δικαστικών Υπηρεσιών για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας

Εξαιρετικά Επείγον

Προς: Τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα

     Κοινοποίηση:

  1. κ. Υπουργό Υγείας
  2. Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας
  3. κ. Πρόεδρο του Αρείου Πάγου
  4. κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
  5. κ. Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
  6. κ. Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
  7. Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Θέμα: Άμεση λήψη μέτρων – Αναστολή Εργασιών των Δικαστικών Υπηρεσιών για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας

Κύριε Υπουργέ,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ολόκληρη η Ελληνική Κοινωνία αντιμετωπίζει με μεγάλη επιφυλακτικότητα και φόβο το φαινόμενο της εξάπλωσης της ασθένειας του κορονοϊού.

Η έκδηλη ανησυχία όλων των εργαζομένων στον χώρο της Δικαιοσύνης κορυφώθηκε  μετά από την χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργό Υγείας ότι κλείνουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, σύμφωνα με πρόταση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Οι Δικαστικές Υπηρεσίες αποτελούν αναντίρρητα χώρους που προσέρχονται καθημερινά χιλιάδες πολίτες και συνωστίζονται, όχι από επιλογή αλλά από υποχρέωση, για πολλές ώρες σε ακροατήρια, γραφεία, διαδρόμους κ.λπ.. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών προσέρχονται καθημερινά περισσότεροι από 15.000 πολίτες.

Για τους λόγους αυτούς πιστεύουμε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα αντίστοιχα μέτρα με αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων για το ίδιο χρονικό διάστημα που ισχύει η αναστολή αυτή και στα σχολεία και να ληφθούν μέτρα πρόληψης για τους εργαζόμενους (Δικαστές, Δικαστικούς Υπαλλήλους, Δικηγόρους) και τους πολίτες, που εξαιτίας προθεσμιών, θα είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται στα Δικαστήρια, κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής των εργασιών.

Με αυτά τα δεδομένα θεωρούμε υποχρέωσή μας να αναστείλουμε από αύριο 12-3-2020 όλες τις κινητοποιήσεις που έχουμε εξαγγείλει. Δεν παραιτούμαστε από τα δίκαια αιτήματά μας και θα επανέλθουμε αφού προηγουμένως αντιμετωπιστεί το μείζον θέμα που αφορά την Δημόσια Υγεία.

Αναμένουμε τις πρωτοβουλίες του Υπουργού Δικαιοσύνης και των Αρμοδίων Κρατικών Φορέων και θα επανεκτιμήσουμε την στάση μας άμεσα.

Για το Δ.Σ.

                  Ο Πρόεδρος                            Η Γεν.  Γραμματέας

     Σωτήρης Τριπολιτσιώτης                  Πανωραία  Τέγα

Δείτε την ανακοίνωση (αρχείο .docx)