Συναδέλφισσες – οι,

Μετά την συνάντηση των Προέδρων των Συλλόγων Δικαστικών Υπαλλήλων του Νομού Αττικής και του Προέδρου της ΟΔΥΕ, με τον αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κατρούγκαλο, που έγινε στις 24-6-2015, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να ενημερώσουμε συνοπτικά για τα διαμειφθέντα στην συνάντηση με στόχο την πληρέστερη ενημέρωσή σας και μόνο, χωρίς να προχωρήσουμε σε καμιά κρίση ή σχολιασμό.

Η συζήτηση στην συνάντηση ξεκίνησε με την υποβολή του αιτήματος για την άμεση στελέχωση των Υπηρεσιών με απορρόφηση μέρους των 6.600 προσλήψεων από παλαιότερους διαγωνισμούς και από την επαναπρόσληψη των 3.300 υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα που ο ίδιος έχει ανακοινώσει, καθώς και με ειδικό διαγωνισμό για την πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων.

Η απάντηση του κ. Υπουργού ήταν ότι αντίστοιχα αιτήματα έχουν υποβάλλει και άλλες υπηρεσίες αιχμής αλλά θα δει το θέμα, εξέφρασε δε την πίστη του ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από την επόμενη κινητικότητα στην οποία θα ενταχθούν όλοι οι υπάλληλοι του δημοσίου. Επίσης είπε ότι το αίτημα για την πρόσληψη των 100 υπαλλήλων πληροφορικής, που του αναφέραμε κατά τον διάλογο, πρέπει να αντιμετωπιστεί με οικονομία κλίμακας, δηλαδή με άνοιγμα μετατάξεων και με μείωση του αριθμού ώστε σε πρώτη φάση να καλυφθούν οι μεγάλες υπηρεσιακές μονάδες. Καθώς και ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες για την ελάφρυνση του όγκου της εργασίας μας. Του επισημάναμε ότι οι Δικαστικοί Υπάλληλοι δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες και του ζητήθηκε η μονιμοποίηση των μεταφερθέντων ΙΔΑΧ για να λυθεί το πρόβλημα που δημιούργησε η προηγούμενη κινητικότητα.

Η απάντηση του κ. Υπουργού ήταν ότι ενώ η μονιμοποίηση των ΙΔΑΧ είναι στις προθέσεις του δεν μπορεί να την προχωρήσει μέχρι να εξευρεθεί λύση για τους ΙΔΑΧ του Υπουργείου Πολιτισμού για τους οποίους ίσχυε ιδιαίτερο καθεστώς και οι ίδιοι δεν συμφωνούν γιατί θα χάσουν κάποια δικαιώματα και ότι ο ίδιος αναζητά λύση. Αναφέραμε ότι το σχέδιο Νόμου για την αξιολόγηση, που είδε το φως της δημοσιότητας, μας περιλαμβάνει μεν αλλά συγκρούεται με τον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων. Σε αυτό το σημείο ρωτήσαμε γιατί μας αναφέρει ρητά ενώ είχαμε εξαιρεθεί από την αξιολόγηση;

Στην συζήτηση που ακολούθησε του αναφέραμε ότι οι Δικαστικές Υπηρεσίες δεν είναι Δημόσιες Υπηρεσίες και ότι μάλιστα είναι διαρθρωμένες οριζόντια αντί για κάθετα με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα α) ότι η υπογραφή του όποιου Γραμματέα έχει ίση ισχύ με την υπογραφή του Προϊσταμένου του, β) ότι ενώ οι αμοιβές είναι διαφορετικές όλοι έχουν το ίδιο εργασιακό αντικείμενο, και κυρίως ότι οι Δικαστικοί Υπάλληλοι κρινόμαστε από Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια στα οποία έχουν την πλειοψηφία Ανώτατοι Δικαστικοί Λειτουργοί και οι δευτεροβάθμιες αποφάσεις τους είναι απρόσβλητες.

Η παρατήρηση του κ. Υπουργού ήταν ότι δεν γίνεται να κάνουν όλοι το ίδιο αντικείμενο και ότι το αντικείμενο πρέπει να διαφέρει ανάλογα με τα τυπικά προσόντα. Σε αυτό το σημείο του εξηγήσαμε, εν συντομία, ότι λόγω του ίδιου αντικειμένου εργασίας όλων των δικαστικών υπαλλήλων δεν είναι δυνατή η δημιουργία καθηκοντολογίου και πως αν γινόταν κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μεγάλο πρόβλημα στην λειτουργία όλων των υπηρεσιών, οι δε μικρές Υπηρεσίες σε πολλές περιπτώσεις δεν θα μπορούσαν καν να λειτουργήσουν. Κατά την συζήτηση υποβλήθηκε και αίτημα να ρυθμιστεί η παραμονή στην υπηρεσία όσων το επιθυμούν για τρία επιπλέον χρόνια.

Στο τέλος της συζήτησης και κατά την διάρκεια του χαιρετισμού, ο κ. Υπουργός ρωτήθηκε ξανά γιατί μας συμπεριλαμβάνει στο σχέδιο Νόμου για την αξιολόγηση ενώ στην προηγούμενη συνάντηση που είχε με τον Σύλλογο της Αθήνας είχε εκφράσει την συμφωνία του με την ιδιαιτερότητα του κλάδου μας όπως αυτή προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους Νόμους. Η απάντηση του κ. Υπουργού ήταν ότι δεν διαφωνεί με την εξαίρεσή μας.

25/06/2015
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Οι Πρόεδροι των Συλλόγων Δικαστικών Υπαλλήλων
Αθήνας, Τριπολιτσιώτης Σωτήρης
Πειραιά, Χατζίνας Δημήτρης
Διοικητικών Δικαστηρίων, Τάσος Χρήστος

Δείτε εδώ την ανακοίνωση σε μορφή .pdf