Αθήνα, 5/2/2024
Αρ. Πρωτ: 97

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Για συμμετοχή στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σας καλούμε να συμμετέχετε μαζικά στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας στις 13-2-2024 στο Πρωτοδικείο της Αθήνας (Κτ. 13 – Αίθουσα 3) και ώρα 13.00. Το κύριο θέμα συζήτησης θα είναι η ενημέρωση και η λήψη αποφάσεων για την αντίδραση μας στα κυβερνητικά σχέδια αναμόρφωσης του δικαστικού χάρτη.

 Η βασική κατεύθυνση της σχεδιαζόμενης «μεταρρύθμισης» είναι η ενοποίηση του πρώτου βαθμού στην πολιτική διαδικασία, που ως πρακτικό αποτέλεσμα θα έχει την κατάργηση των Ειρηνοδικείων σ’ όλη τη χώρα και τη μετατροπή πολλών εξ΄ αυτών σε «Περιφερειακά Πρωτοδικεία».

 Η επιτάχυνση της δικαιοσύνης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την κάλυψη των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων στις δικαστικές υπηρεσίες και χωρίς ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών της. Η σχεδιαζόμενη επιτάχυνση δεν αφορά τους κατοίκους των περιοχών που θα μείνουν χωρίς δικαστικές υπηρεσίες και έχει ως μόνο κριτήριο την «εξοικονόμηση πόρων» με μια λογική επιχειρηματικής λειτουργίας που τα πάντα υποτάσσονται στο οικονομικό κέρδος. Όπως δηλαδή έχει συμβεί και στην περίπτωση νοσοκομείων, σχολείων, εφοριών κ.λπ.

 Ειδικότερα για τις δικαστικές υπηρεσίες της Αθήνας σχεδιάζεται η κατάργηση του Ειρηνοδικείου και του Πταισματοδικείου της Αθήνας και η συνένωσή τους με το Πρωτοδικείο της Αθήνας, δημιουργώντας μια ακόμα πιο υδροκέφαλη υπηρεσία Η συνένωση των δυο υπηρεσιών θα γίνει μέσω της χωρικής διάσπασης (υπό ενιαία διοίκηση) του Πρωτοδικείου σε Πολιτικό και Ποινικό Τμήμα. Το Πολιτικό Τμήμα θα εδρεύει εκεί που σήμερα βρίσκεται το Ειρηνοδικείο και το Ποινικό Τμήμα στην Ευελπίδων.

 Ταυτόχρονα, ένα μέρος της ύλης σχεδιάζεται να μεταφερθεί στο Πρωτοδικείο του Πειραιά, ενώ θα ΚΛΕΙΣΟΥΝ τα μισά περιφερειακά Ειρηνοδικεία και τα υπόλοιπα θα γίνουν «Περιφερειακά Πρωτοδικεία» παίρνοντας δικαστική ύλη από το πολιτικό τμήμα του Πρωτοδικείου Αθηνών.

 Όλες οι οργανικές θέσεις θα μεταφερθούν στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, μετατρέποντας ουσιαστικά όλους τους υπαλλήλους των Ειρηνοδικείων και του Πταισματοδικείου της Αθήνας σε υπάλληλους του Πρωτοδικείου της Αθήνας με ότι αυτό συνεπάγεται. Για παράδειγμα, η μετακίνηση συναδέλφου από την Αθήνα στο πρώην Ειρηνοδικείο Κρωπίας (αν αυτό διατηρηθεί) θα γίνεται δίχως απόφαση Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

 Είναι προφανές ότι αν το σχέδιο αυτό προχωρήσει, θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε μεγάλο αριθμό συναδέλφων και θα τεθούν νέα εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη.

 Πρόσφατα, το Συνέδριο της ΟΔΥΕ απέρριψε αυτούς τους σχεδιασμούς, σημειώνοντας ότι αποτελούν μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και σε όσα αυτό προβλέπει. Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό δικαστικό σύστημα θα ξεκλειδώσουν τις επενδύσεις και θα βελτιώσουν τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Αυτές οι κατευθύνσεις έχουν αποτυπωθεί και στην Έκθεση Πισσαρίδη, ενώ ενεργό ρόλο σ’ αυτόν τον σχεδιασμό έχει και η Παγκόσμια Τράπεζα. Έτσι, από τη μια πλευρά με τον σχεδιασμό κατάργησης δικαστικών υπηρεσιών παραβλέπονται οι ανάγκες της πλειοψηφίας των πολιτών, όταν από την άλλη πλευρά έχουν δημιουργηθεί ειδικά επενδυτικά δικαστήρια στις μεγάλες δικαστικές υπηρεσίες της χώρας, ανεξαρτήτως κόστους, προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα.

 Η Απόφαση του Συνεδρίου της ΟΔΥΕ καταλήγει: «Θεωρούμε ότι το κριτήριο λειτουργίας μιας δικαστικής υπηρεσίας πρέπει να είναι ένα και μοναδικό: Η ευχερής και ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών όλης της χώρας, ακόμα και των ακριτικών περιοχών, στη Δικαιοσύνη».

 Οι παραπάνω σχεδιασμοί πάνε «πακέτο» με τις «παρεμβάσεις» στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τη μεταφορά δικαστηριακής ύλης (δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της) σε «άλλους παράγοντες», δηλαδή εντάσσονται σ’ ένα συνολικό σχέδιο περιορισμού της πρόσβασης του λαού στην Δικαιοσύνη.

 ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΘΕΑΤΕΣ! Δεν θ’ αφήσουμε την κυβέρνηση να «σχεδιάζει» αγνοώντας τις ζωές μας, να συγχωνεύει και να κλείνει υπηρεσίες «ερήμην» των δικαστικών υπαλλήλων.

 ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, τη στέγαση των δικαστικών υπηρεσιών σε σύγχρονα και ασφαλή κτήρια και την οικονομική μας αναβάθμιση. Οι δικαστικοί υπάλληλοι με τον αγώνα μας, δεν διεκδικούμε μόνο την ικανοποίηση των αιτημάτων μας που αφορούν τις αποδοχές και τις συνθήκες εργασίας, αλλά και άρση όλων εκείνων των εμποδίων που κάνουν όλο και πιο δύσκολη την πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη.

 Παράλληλα συζητάμε και οργανώνουμε την πάλη μας για αυξήσεις στις αποδοχές μας και για μέτρα κατά της ακρίβειας. Ήδη δεκάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία καθώς και η ΑΔΕΔΥ έχουν πάρει απόφαση για απεργία στις 28 Φλεβάρη.

Για τη συμμετοχή των συνάδελφων στην Γενική Συνέλευση, το Δ.Σ. του Συλλόγου αποφάσισε ομόφωνα την διακοπή των εργασιών σε όλες τις δικαστικές υπηρεσίες της Αθήνας, την Τρίτη 13-2-2024 από 12.30 μέχρι τέλος ωραρίου.

Να είμαστε όλες και όλοι εκεί !!!

Για το Δ.Σ.
        H Πρόεδρος                             Η Γεν. Γραμματέας
Σμαράγδα Σάρδη                           Ειρήνη Δήμου

Δείτε το έγγραφο σε μορφή .pdf