ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Προς: Τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα και τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημήτριο Κράνη

Αξιότιμοι κύριοι,
Όπως σας είχαμε ενημερώσει με προηγούμενο έγγραφο μας και μεταφέραμε και προφορικά στον κ. Υφυπουργό στην συνάντηση που είχαμε μαζί του, οι Δικαστικές Υπηρεσίες της Αθήνας αντιμετωπίζουν πολλά και σοβαρά πρόβλημα με κυριότερο αυτό της έλλειψης προσωπικού. Το θέμα είχε προσωρινά επισκιαστεί λόγω των συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων και των καλοκαιρινών διακοπών. Με την έναρξη όμως της νέας δικαστικής χρονιάς, βρισκόμαστε και πάλι αντιμέτωποι με το οξύτατο αυτό πρόβλημα.

Η εμπλοκή που προέκυψε μετά και από τις αποφάσεις που εκδόθηκαν σχετικά με τον διαγωνισμό 1Κ/2017, αλλά και ο αριθμός των συναδέλφων που αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης, θα έχουν ως αποτέλεσμα την αδυναμία λειτουργίας μερικών, τουλάχιστον, υπηρεσιών. Με αυτά τα δεδομένα τίθεται θέμα άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος που μπορεί να εξευρεθεί μόνο με την πρόσληψη επιλαχόντων του διαγωνισμού της προκήρυξης 8Κ/2017, έτσι ώστε να υπάρξει η συντομότερη δυνατή λύση.

Το Δ. Σ. του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας στην συνεδρίαση του στις 21-10-2019 και μετά από ομόφωνη απόφαση ζητά:

Την άμεση πρόσληψη, από τους επιλαχόντες του διαγωνισμού 8Κ/2017, 50 υπαλλήλων για το Εφετείο Αθηνών (όπως έχει δρομολογηθεί με το έγγραφο του κ. Υπουργού για έγκριση προς στο Γενικό Λογιστήριο), 45 υπαλλήλων για το Πρωτοδικείο Αθηνών και 30 υπαλλήλων για την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Για το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχουν αποσταλεί στο Υπουργείο σχετικά έγγραφα αιτήματα και από τις Διοικήσεις των Δικαστηρίων που αναφέρουν αναλυτικά τα δεδομένα της κάθε υπηρεσίας.
Πρόκειται για τις μεγαλύτερες αριθμητικά υπηρεσίες της Αθήνας, που έχουν τις περισσότερες κενές οργανικές θέσεις Δικαστικών Υπαλλήλων και εξ΄αυτού του λόγου δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον τεράστιο όγκο δικαστηριακής ύλης που αντιμετωπίζουν.

Αναμένουμε την άμεση ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών εκ μέρους του Υπουργείου και παρακαλούμε όπως δεχτείτε το συντομότερο δυνατό σε συνάντηση το προεδρείο του ΣΔΥΑ για να σας εκθέσουμε αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και δυσχεραίνουν την λειτουργία της Γραμματείας και κατά συνέπεια προκαλούν καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης.

Με τιμή

Για το Δ.Σ.

           Ο Πρόεδρος                     Η Γεν. Γραμματέας

Σωτήρης Τριπολιτσιώτης             Πανωραία Τέγα

Δείτε το υπόμνημα σε μορφή .docx