Απάντηση του ΣΔΥΑ στην επιστολή του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Απάντηση του ΣΔΥΑ στην επιστολή του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

ΠΡΟΣ: Τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Δημήτρη Βερβεσό

Κοινοποίηση: 1. Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, 2. Πρόεδρο Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος  κ.  Χριστόφορο Σεβαστίδη, 3. Πρόεδρο Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, κ. Γεώργιο Διαμάντη

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Σας είναι γνωστό ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι Δικαστικοί Υπάλληλοι βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις, για θέματα που αφορούν όχι μόνο τις ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά και για ζητήματα που σχετίζονται με “την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, την βελτίωση των ψηφιακών υποδομών, την αντιμετώπιση των κτηριακών προβλημάτων, των ελλείψεων σε υλικοτεχνική υποδομή κ.λπ.”, όπως κι εσείς επισημαίνετε.

Για τον Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας είναι θέμα απόλυτης προτεραιότητας η κάλυψη των πολλών κενών οργανικών θέσεων, αφού οι αντοχές μας έχουν πλέον ξεπεράσει κάθε ανθρώπινο όριο. Από τα στατιστικά που έχουμε δημοσιεύσει αποδεικνύεται ότι οι Δικαστικές Υπηρεσίες της Αθήνας αντιμετωπίζουν περισσότερο από το 50% της δικαστηριακής ύλης πανελλαδικά, όταν τα κενά των Δικαστικών Υπαλλήλων ξεπερνούν κατά μέσο όρο το 30% των οργανικών θέσεων.

Ειδικότερα, στο Πρωτοδικείο Αθηνών που αναφέρεστε, σημειώνοντας ότι από τον τελευταίο διαγωνισμό προσλήφθηκε σημαντικός αριθμός Δικαστικών Υπαλλήλων, η πραγματική εικόνα είναι η ακόλουθη: Σήμερα, επί συνόλου 775 οργανικών θέσεων είναι κενές οι 323, δηλαδή το 41%. Δυο χρόνια πριν, το 2018, όταν άρχισαν οι προσλήψεις του διαγωνισμού του 2017 οι κενές θέσεις ήταν 314. Με τις αποχωρήσεις που έγιναν η κατάσταση σήμερα είναι χειρότερη από το 2018!!!

Η πρόσληψη Δικαστικών Υπαλλήλων είναι βέβαιο πως εκτός του ότι θα κάνει πιο ανθρώπινες της συνθήκες εργασίας μας, θα έχει σαν αποτέλεσμα και την καλύτερη εξυπηρέτηση τόσο των Δικηγόρων όσο και των Πολιτών.

Για τον λόγο αυτό, μας εξέπληξε δυσάρεστα η ερμηνεία σας ότι οι κινητοποιήσεις μας μπορεί να έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα για τους Δικηγόρους και το λειτούργημά τους.

Σε ότι αφορά το γεγονός ότι επιλέγετε αυτή την καίρια στιγμή να κάνετε λόγο για απαξιωτικές και προσβλητικές συμπεριφορές των Δικαστικών Υπαλλήλων απέναντι στους Δικηγόρους, μόνο ως υπονομευτική κίνηση στην προσπάθειά μας μπορούμε να το εκλάβουμε. Δεν μπορεί μεμονωμένα περιστατικά συμπεριφορών, που πιθανόν έχουν συμβεί και από τις δυο πλευρές όμως (Δικαστικών Υπαλλήλων και Δικηγόρων), να επιτρέπουμε να δημιουργούν λανθασμένη εικόνα για την καθημερινή συνεργασία μας.

Σας ενημερώνουμε ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και πιστεύουμε πως μόνο σύμμαχοι μπορεί να είστε στον δίκαιο αγώνα μας, αφού η επίτευξη των στόχων μας θα οδηγήσει σε λύσεις που θα διευκολύνουν και το έργο των Δικηγόρων.

Με τιμή

Για Το Δ.Σ.

               Ο Πρόεδρος                                                              Η  Γεν. Γραμματέας

   Σωτήρης Τριπολιτσιώτης                                                    Πανωραία  Τέγα

Δείτε εδώ την ανακοίνωση σε μορφή .docx